Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Dislociran završni skup Split Pridea 2012.

Must Read

Radna skupina splitske Gradske uprave na današnjem je sastanku odlučila da će završni skup Split Pridea 2012. biti na Prokurativama, a ne na Rivi, kao prošle godine na prvoj splitskoj gay-paradi, ali će se povorka moći kretati kao i lani od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu.

Uvažavajući Ustav i zakone, grad Split će promijeniti zaključak o davanju na privremeno korištenje javnih gradskih površina tako da će lezbijskoj skupini “Kontri” 9. lipnja na privremeno korištenje dati spomenute javne gradske površine od 14 do 19 sati radi postavljanja pozornice i organiziranja povorke Split Pridea 2012., navodi se u priopćenju što su ga potpisali zamjenici gradonačelnika Anđelka Visković i Jure Šundov.

Podsjeća se kako je odluka da se povorka ne okuplja na Rivi nego na Prokurativama donesena na sastanku radne skupine osnovane nakon prošlotjednog zahtjeva skupine Splićana okupljenih u građansku incijativu da se promijeni trasa jer se kretanjem povorke Đardinom, Marmontovovom ulicom i Rivom ugrožava pravo građana koji nisu pristaše gay-parade.

U povodu organiziranja Split Pridea 2012. tri udruge građana obratile su se gradu Splitu sa zahtjevom da se promijeni trasa kojom će povorka proći, a svojim su zahtjevima priložile i potpise Splićana pa su za grad Split bitno promijenjene okolnosti u odnosu prema sastanku s organizatorima ovogodišnjega Split Pridea.

“Grad Split i ovom prilikom ističe da su pred Ustavom i zakonima svi građani RH jednaki, te poziva sve građane čija su seksualna orijentacija i politički stavovi drukčiji od orijentacije i stavova sudionika Split Pridea da se ponašaju civilizirano i uljuđeno, te da u izražavanju svojeg mišljenja ni u kojem slučaju ne pribjegavaju nasilničkim metodama”, navodi se u priopćenju.

U dosadašnjoj praksi grad nije zabranjivao uredno prijavljene javne skupove niti se miješao u poslove sigurnosti građana, navodi se u priopćenju i dodaje da je održavanje javnog reda i mira u ovlasti MUP-a.

Podsjeća se kako je tijekom priprema za održavanje prošlogodišnjega Split Pridea s organizatorima povorke i predstavnicima splitsko – dalmatinske Policijske uprave prvobitno postignut dogovor da se povorka kreće od Đardina ulicama kralja Tomislava i Marmontovom do
Prokurativa, ali su organizatori tu trasu promijenili tako što je povorka završila na Rivi unatoč upozorenjima gradskih predstavnika ona nije za to najbolje rješenje.

“To se, nažalost, pokazalo točnim”, ističe se i dodaje da su organizatori Split Pridea, unatoč tome, na sastanku ove godine zatražili korištenje iste javne površine kao i lani imajući pritom već načelnu suglasnost splitsko – dalmatinske Policijske uprave, te je grad postupio po njihovu zahtjevu i donio zaključak o davanju na privremeno korištenje javne gradske površine koja je uključivala Rivu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -