Subota, 22 lipnja, 2024

Tihić: Lagumdžija provodi državni udar, prema bošnjačkom narodu

Must Read

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ocijenio je da Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) “neodgovornim i nerazumnim potezima” Bosnu i Hercegovinu uvodi u krizu s neizvjesnim ishodom, a da posljednji u nizu poteza predstavlja udar na državu BiH, posebno na bošnjački narod.

Obraćajući se kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Kako iz političke krize u BiH ?”, Tihić je kazao da umjesto bavljenja rješavanjem životnih i drugih problema te pitanjima vezanim za put BiH u EU i NATO, sada se bavimo pitanjima “izbacivanja” Stranke demokratske akcije iz vlasti.

Tihić smatra da postoje tri glavna cilja “izbacivanja” SDA iz vlasti.

” U prvom redu to je prikrivanje i sprječavanje institucionalne borbe protiv organiziranog kriminala. Drugi je uvođenje policijske države, koja bi služila za obračun s političkim neistomišljenicima i treći je izbacivanje iz vlasti legitimnih predstavnika bošnjačkog naroda. Bojimo se da sada kad se SDP našao u ćorsokaku i kada vidi da ne može ustavnim i zakonskim putem, kako oni kažu, izbaciti SDA iz vlasti, da ne krene u neke kompromise koji mogu koštati državu BiH”, kazao je Tihić.

Naglasio je da je SDA učinila sve da koalicija s SDP-om uspije i da je to činjeno zbog države BiH, ali da, nažalost, SDP neće partnere, već poslušnike.

” On (SDP) želi da se metod rada, kakav postoji u SDP-u, dirigiranja od vrha prema dole, primjenjuje kada su u pitanju i institucije BiH. Oni žele da se u centrali SDP-a donose sve poslovne odluke iz nadležnosti javnih kompanija, uključujući i odluke o tenderima, a mi to nikada nismo radili”, rekao je predsjednik SDA.

Tihić  smatra da bi SDA bila “izbačena” i iz Federalne vlade , kao što je to urađeno u kantonima, da za to postoji mogućnost.

“Ovo što je u kantonima urađeno, urađeno je čak i mimo zakona i mimo poslovnika i mi ćemo vezano za to voditi određene sporove, sudske postupke, kako bi dokazali da su ta razrješenja bila suprotna i zakonu i poslovniku. Ne postoji ustavna, a ni zakonska mogućnost da se u Federalnoj vladi provede ono što SDP želi”, kazao je Tihić.

Ocijenio je da SDP nikada još nije izrastao iz komunističke partije u modernu socijaldemokratsku stranku, a da se SDA kreće putem od stranke muslimansko-kulturnog-povijesnog kruga, kako je osnovana i kako je bilo u njenim dokumentima, do danas narodne stranke političkog centra, otvorene za sve građane.

“SDA je izvršila korjenitu transformaciju svojih ciljeva i pravaca, ali od samog početka do današnjeg dana naš glavni cilj, naš nacionalni interes odražva se u tri riječi, a to su: Država Bosna i Hercegovina”, rekao je Tihić

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -