Hercegovina u opasanosti od razornih zemljotresa

U posljednje vrijeme razorni zemljotresi pogađaju zemlje koje su zemljopisno blizu Bosne i Hercegovine. Posljednji zemljotres iznimne jačine u Italiji, imao je katastrofalne posljedice po materijalna dobra, a odnio je i veliki broj ljudskih života.

Građani BiH su zbog svih ovih događaja, s razlogom zabrinuti, kazao je u razgovoru za Fenu seizmolog Rusmir Gorušanin.

– Prema karti očekivanih maksimalnih potresa područje Sarajeva se nalazi u zoni sedam što znači da postoji opasnost od potresa jačine sedam stupnjeva Merkalijeve skale. Treba imati na umu da zemljotresi mogu biti jačine i do 12 stupnjeva na toj skali – pojasnio je Gorušanin.

Naša zemlja ima nekoliko vrlo trusnih područja, a što je već u prošlosti osjetilo stanovništvo tih dijelova BiH.

– Banja Luka je u dijelu Bosne i Hercegovine koje bi, u budućnosti, mogli pogoditi zemljotresi jačine od osam ili devet stupnjeva Merkalijeve skale. Riječ je o vrlo jakim, tzv. pustošnim zemljotresima u kojim više od 50 posto zidanih objekata biva oštećeno ili srušeno. Međutim takvih zemljotresa je, na sreću, jako malo – pojasnio je Gorušanin.

Kao rizična područja izdvojio je i Hercegovinu, posebno Mostar, Trebinje, Nevesinje i Neum.

– Na tim područjima postoji mogućnost zemljotresa i do 10 stupnjeva Merkalijeve skale. Riječ je o zemljotresima koji uništavaju skoro 3/4 stambenih i ostalih objekata. Treba istaći da nikada u BiH nismo imali zemljotres takve jačine i nadamo se da ih nećemo ni imati – rekao je Gorušanin.

Karta očekivanih maksimalnih intenziteta zemljotresa, a na osnovu koje rade seizmolozi u BiH, izrađena je na bazi podataka o ranijim zemljotresima, njihovoj povijesti, jačini i stupnju oštećenja.

– Naravno, ta karta nije stopostotno precizna, odnosno, ne može predvidjeti kada će i hoće li doći do razornih zemljotresa – kazao je na kraju razgovora za Fenu seizmolog Gorušanin