Subota, 22 lipnja, 2024

Tihić: Imamo dogovor s dva HDZ-a, Genjac; Stvari se mjenjaju iz sata u sat

Must Read

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je danas, tijekom sjednice Glavnog odbora ove stranke, kako su aktivnosti u pravcu formiranja nove parlamentarne većine, ili prekompozicije postojeće ograničene jasnim stavom SDP-a i SBB-a da ne žele sa SDA.

– Tako da smo mi upućeni da, u interesu države i građana radimo na formiranju parlamentarne većine s onima koji to žele. Obavili smo razgovore s gotovo svim liderima političkih stranaka i očekujemo da će ovo pitanje sljedećeg tjedna biti definitivno rješeno. Imamo i prelimenarne dogovore sa Strankom za BiH oko koalicije na državnoj razini, a konačan dogovor očekujemo početkom sljedećeg tjedna, nakon što se održi njihova sjednica Predsjedništva, rekao je Tihić te dodao da postoje i dogovori s dva HDZ-a koji će ubrzo biti poznati.

Kada je u pitanju pat pozicija u Federaciji BiH, Tihić je, kako prenosi sarajevsko Oslobođenje, istaknuo da će ona trajati izvjesno vrijeme jer je vidljivo da SDP na ovoj razini ne može bez SDA, ali da se također ne može dozvoliti da država postane taoc problema u Federaciji BiH.

I Glavni odbor SDA zaključio je danas da će ova stranka nastaviti aktivnost na konsolidaciji vlasti na svim razinama, uspostavljanjem novih ili prekompozicijom postojećih parlamentarnih većina te da je SDA spremna na kompromise i ustupke.

– Treba pustiti da se svi razgovori završe, jer se iz sata u sat mijenjaju stvari. Treba dozvoliti mogućnost da se razgovori dovedu do kraja, jer dok nije sve dogovoreno – ništa nije dogovoreno. Sve ostalo bi bile špekulacije, napomenuo je predsjednik GOSDA Halid Genjac i dodao da nitko trenutno u BiH ne može odgovoriti kada će biti okončane rekonstrukcije ili prekompozicije na svim razinama.

Kada je u pitanju stanje u Federaciji BiH, Genjac smatra da je odgovornost na stranci koja je bila pobjednik općih izbora u FBiH i koja je godinu dana uspostavljala vlast i platformu, a nakon toga razvalila tako složen mehanizam.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić kazao je kako zaista vjeruje da će u ponedjeljak smjena ministara iz SDA, na zahtjev lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije biti okončana tako što će Dom naroda glasati protiv te smjene, a da ostaje da se vidi što će se događati na Zastupničkom domu u utorak, kada su u pitanju smjene Lagumdžije i Denisa Bećirovića. Napomenuo je da svoj optimizam zasniva na kontaktima koje je predsjednik Tihić, ali i rukovodstvo stranke imalo s predstavnicima srpskih i hrvatskih stranaka.

Na pitanje hoće li, ukoliko dođe do smjene Lagumdžije, Ministarstvo vanjskih poslova pripasti SDA te kako će teći preraspodjela drugih ministarskih mjesta koje trenutno drži SDP, Sarajlić je istakao da će se o tome raspravljati tek nakon sjednice Zastupničkog doma.

– Ipak, mislim da će se to u puno kraćem roku završvati nego što je bio slučaj s formiranjem Vijeća ministara. Mislim da će ovih šest ili pet stranaka koje će biti u poziciji na državnoj razini vrlo brzo naći najbolje rješenje. Naravno da će SDA, ukoliko bude jedini partner s ove strane imati pravo na mjesto ministra vanjskih poslova, ali o tome ćemo razgovarati nakon utorka, istakao je Sarajlić.

Komentirajući izjave dužnosnika Stranke za BiH, prema kojoj eventualno koaliranje te stranke na državnoj razini ovisi od stava SDA kad je u pitanju implementacija presude Ustavnog suda BiH o statusu državne imovine kao i od povlačenja potpisa s Prudskog sporazuma, Sarajlić je kazao kako SBiH nije u poziciji da bilo kako uvjetuje eventualno koaliranje sa SDA.

– SDA je otvorena za sve probosanske stranke. Spremni smo sa SBiH-om raditi na izgradnji države, ali ukoliko to podrazumijeva bilo kakve uvjete i preduvjete, onda to s naše strane ne dolazi u obzir, kazao je Sarajlić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

SAD podiže tužbu protiv TikToka ne i Facebooka

MINISTARSTVO pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -