NA FPN-u DIPLOMIRALA U 46. GODINI ŽIVOTA: Željko Komšić “ličnu” daktilografkinju Viktoriju Ketelhut imenovao za konzula u Munchhenu

Željko Komšić povukao ostavku/ Foto: DEPO PORTAL

Viktorija Ketelhut, koja je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u 46. godini života, imenovana je za novog generalnog konzula u Konzulatu BiH u Minhenu, saznaje Press RS iz odlično obaviještenih izvora bliskih Predsjedništvu BiH

 

Ketelhutovu je za funkciju konzula u prestižnoj diplomatskoj misiji u Nemačkoj predložio Željko Komšić, i to na osnovu diskrecionog prava da imenuje diplomate iz kvote koja pripada hrvatskom narodu. Iako formalno ispunjava zakonske preduslove za imenovanje u diplomatsku službu, postavljenje Ketelhutoveizazvalo je veliku buru u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, budući da je, kako tvrde izvori bliski kabinetuZlatka Lagumdžije, više nego diskutabilno da je na tako važnu funkciju doveden neko ko nema nikakvo iskustvo u diplomatiji. Da stvar bude zanimljivija, Ketelhutova je završila je Fakultet političkih nauka 2011, što znači da je diplomu stekla u 46. godini.

Prvi posao dobila je upravo u Komšićevom kabinetu kao daktilografkinja

Iako u zvaničnoj biografiji, koju je uputila MIP-u, tvrdi da je od prošle godine angažovana kao savjetnica u Komšićevom kabinetu, njeno ime se na sajtu Predsjedništva ne nalazi među imenima Komšićevih savjetnika. Sam Komšić je u dopisu koji je, povodom njenog imenovanja, ovih dana uputio MIP-u, naveo da je ona zaposlena u njegovom kabinetu kao savjetnik za spoljnu politiku. Međutim, na veb-prezentaciji Komšićevog kabineta kao savetnik za spoljnu politiku naveden je Davor Vuletić, koji je na tom mjestu već nekoliko godina.

– Sudeći prema podacima iz njene biografije, prvi radni odnos Ketelhutova je zasnovala 2004. godine, u 39. godini, u kancelariji gradonačelnika Sarajeva, gde je radila kao službenik na prijemu službene pošte. Godinu dana poslije toga, u vrijeme kad Komšić osvaja fotelju načelnika opštine Novo Sarajevo, ona prelazi u opštinsku administraciju, gde dobija mjesto referenta za pitanja mladih i nevladin sektor.

Poslije toga, Komšić je Ketelhutovu ubacio u svoj kabinet kao stručnu saradnicu, ali samo zato što nije mogla da bude imenovana za savjetnika bez fakultetske diplome. U međuvremenu, završila je i fakultet, pa je ekspresno imenovana za savjetnicu da bi dogurala i do diplomatske fotelje. Interesantno je da o njenom imenovanju pojma nije imao ni Komšićev dojučerašnji stranački šef Zlatko Lagumdžija, koji se nije ni pojavio na jučerašnjoj sjednici kolektivnog Predsjedništva iako je trebalo da bude izvjestilac za spoljne poslove. Evidentno je da se Komšić potpuno osamostalio i da je odlučio da za svoju kvotu diplomatskog osoblja imenuje ljude iz uskog kruga prijatelja kao da je to njegova prćija, a ne najviši državni organ – tvrde naši sagovornici.

Press/