Published On: Tue, Dec 3rd, 2013

TI o korupciji: Najgore u Srbiji i BiH…

Nevladina organizacija Transparency International (TI) je na svojoj internetskoj stranici objavila novi Indeks percepcije korupcije, koji je rangirao 177 država svijeta.

Najgori plasman iz regije zabilježilo je Kosovo, koje je u odnosu na prošlu godinu „palo“ sa 105. na 111. mjesto.

Srbija i Bosna i Hercegovina dijele 72. mjesto Indeksa TI. Nešto bolja situacija je u Crnoj Gori i Makedoniji (67. mjesto), Hrvatska je na 57. mjestu, dok je najbolje plasirana, kao i prošle godine, Slovenija, koja zauzima 43. mjesto.

Prema novom Indeksu, najmanje su korumpirane Danska i Novi Zeland, a najkorumpiranije su Somalija, Sjeverna Koreja i Afganistan.

Od susjednih država nešto bolji plasman ima Mađarska (47). Stepen korupcije sličan onom u Crnoj Gori i Makedoniji je u Rumuniji (69), dok su iza regionalnih država Bugarska (77), Grčka (80) i Albanija (116).

Na vrhu liste su ove, kao i prethodnih godina, Danska, Novi Zeland, Finska, Švedska i Norveška, a u samom dnu su, kao i 2012. godine, Somalija, Sjeverna Koreja i Afganistan.

Od vodećih privreda svijeta Sjedinjene Američke Države su na 19. mjestu, Kina na 80, a Francuska na 22. mjestu, kao i prošle godine. Rusija je sa 133. mjesta napredovala do 127, a Japan je pao mjesto niže – na 18, dok je Njemačka napredovala za jedno mjesto i sada je 12.

Pad Sirije i Španije

Najveći pad na listi ove godine u odnosu na prošlu zabilježile su Sirija, koja je pala na 168. mjesto (čak 24 mjesta niže u odnosu na 2012) i Španija, koja se na skali nalazi 10 mjesta niže, na 40. mjestu.

S druge strane, najveće poboljšanje ostvario je Mijanmar, koji je u odnosu na prošlu godinu, kada je bio na 172. mjestu, napredovao za 15 mjesta liste i sada se nalazi na 157. mjestu.

Transparency Indeks percepcije korupcije objavljuje na godišnjem nivou od 1995. godine, a države se rangiraju prema percepciji nivoa korupcije u javnom sektoru kroz procjene stručnjaka i ankete na skali od 100, što znači da su veoma „čiste“, do 0, što znači da su izuzetno korumpirane.

Izvor: Agencije