Četvrtak, 18 travnja, 2024

TI o korupciji: Najgore u Srbiji i BiH…

Must Read

Nevladina organizacija Transparency International (TI) je na svojoj internetskoj stranici objavila novi Indeks percepcije korupcije, koji je rangirao 177 država svijeta.

Najgori plasman iz regije zabilježilo je Kosovo, koje je u odnosu na prošlu godinu „palo“ sa 105. na 111. mjesto.

Srbija i Bosna i Hercegovina dijele 72. mjesto Indeksa TI. Nešto bolja situacija je u Crnoj Gori i Makedoniji (67. mjesto), Hrvatska je na 57. mjestu, dok je najbolje plasirana, kao i prošle godine, Slovenija, koja zauzima 43. mjesto.

Prema novom Indeksu, najmanje su korumpirane Danska i Novi Zeland, a najkorumpiranije su Somalija, Sjeverna Koreja i Afganistan.

Od susjednih država nešto bolji plasman ima Mađarska (47). Stepen korupcije sličan onom u Crnoj Gori i Makedoniji je u Rumuniji (69), dok su iza regionalnih država Bugarska (77), Grčka (80) i Albanija (116).

Na vrhu liste su ove, kao i prethodnih godina, Danska, Novi Zeland, Finska, Švedska i Norveška, a u samom dnu su, kao i 2012. godine, Somalija, Sjeverna Koreja i Afganistan.

Od vodećih privreda svijeta Sjedinjene Američke Države su na 19. mjestu, Kina na 80, a Francuska na 22. mjestu, kao i prošle godine. Rusija je sa 133. mjesta napredovala do 127, a Japan je pao mjesto niže – na 18, dok je Njemačka napredovala za jedno mjesto i sada je 12.

Pad Sirije i Španije

Najveći pad na listi ove godine u odnosu na prošlu zabilježile su Sirija, koja je pala na 168. mjesto (čak 24 mjesta niže u odnosu na 2012) i Španija, koja se na skali nalazi 10 mjesta niže, na 40. mjestu.

S druge strane, najveće poboljšanje ostvario je Mijanmar, koji je u odnosu na prošlu godinu, kada je bio na 172. mjestu, napredovao za 15 mjesta liste i sada se nalazi na 157. mjestu.

Transparency Indeks percepcije korupcije objavljuje na godišnjem nivou od 1995. godine, a države se rangiraju prema percepciji nivoa korupcije u javnom sektoru kroz procjene stručnjaka i ankete na skali od 100, što znači da su veoma „čiste“, do 0, što znači da su izuzetno korumpirane.

Izvor: Agencije

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -