Published On: Ned, svi 29th, 2022

The Hub of Fine Arts otvorio svoja vrata posjetiteljima

Izložbom umjetničkih djela tržišne vrijednosti 300 milijuna maraka The Hub of Fine Arts svečano je u subotu navečer otvorio svoja vrata u Mostaru.

Vrpcu su presjekli izraelski biznismen Amir Gross Kabiri, osnivač i vlasnik The Hub of Fine Artsa, te predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Kabiri je tom prilikom istaknuo kako Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal da bude srce Balkana, a kako građani Mostara zaslužuju živjeti prosperitetno.

Ovaj dio projekta je moj doprinos ovoj zemlji i ovome gradu kako bih pokazao da vjerujem i da ću nastaviti ulagati u Mostar kako bi postao bolji, što i zaslužuje – poručio je.

Čović je dodao kako The Hub of Fine Arts ima ambijent koji je “neponovljiv” te kako se ovakvim izložbama Mostar vraća na mapu kulturnih događanja u Europi.

Foto: Fena

– Dali smo Mostaru jednu potpuno novu dimenziju. Uvjeren sam da ćemo uz nove projekte s gospodinom Kabiriem moći biti ponosni na ono što jesmo te da ćemo našem gradu i našoj domovini Bosni i Hercegovini dati mjesto koje im pripada – naglasio je Čović.

Ovakav kulturni prostor predstavlja ‘booster’ u turističkom i kulturnom smislu za Mostar, smatra gradonačelnik Mario Kordić.

Izrazio je uvjerenje da će turisti, ali i Mostarci, rado dolaziti u The Hub of Fine Arts, tu provoditi vrijeme i kulturno se uzdizati.

– Iznimno mi je drago da zadnjih godinu i pol dana svjedočim nevjerojatnom angažmanu MT Abraham grupe. Hvala gospodinu Kabiriju što u Mostaru postavlja nove standarde jednog društveno odgovornog poslovanja – kazao je gradonačelnik Kordić.

U detalje izložbenih slika posjetitelje je uvela kustosica Danijela Ucović, kazavši da je kolekcija The Hub of Fine Arts jedan manji dio veće kolekcije MTA fondacije koja je nastala prije 70 godina.

Foto: Fena

– Djela su uglavnom fokusirana na stvaralaštvo s prve polovice 20. stoljeća jer upravo su se u tom razdoblju događale revolucionarne promjene u stvaralaštvu, ali i kolektivu. Na tom potencijalu leži naša kolekcija jer su ti pokreti utjecali na prošlost, sadašnjost i budućnost – istaknula je Ucović.

Po njezinim riječima, birani su najbolji primjeri umjetnosti kako bi se pokazalo sve ono što je pravi kapacitet jednog doba.

Kustosica je ocijenila da otvaranje The Hub of Fine Arts u Mostaru predstavlja istinski doprinos razvoju kulturnoga života grada i cijele regije, dodavši da su izložena umjetnička djela procijenjena na tržišnu vrijednost od oko 300 milijuna maraka.

 

Na kraju je naglasila kako je ova zbirka jedna od najznačajnijih na Balkanu kada je riječ o modernoj umjetnosti, te da okuplja neka od najznačajnijih imena povijesti umjetnosti.

U kolekciji su zastupljeni talijanski futuristi, francuski postimpresionisti i fovisti, španjolski kubisti, njemački ekspresionisti i američki apstraktni umjetnici koji prikazuju bogatstvo i kreativne izazove prve polovice 20. stoljeća.

Posebna pozornost posvećena je praćenju muzeoloških trendova te se posjetiteljima nude suvremeni galerijski alati kako bi im se pružio potpuni ugođaj kao što je audio pratnja, tekstovi i video zapisi koji se mogu čitati putem QR koda, video projekcije i glazba prilagođena ambijentu./Fena/HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
PUTEŠESTVIJE PAHOMIJA I VASILIJA OD PUPKA DO ŠUPKA
PUTEŠESTVIJE PAHOMIJA I VASILIJA OD PUPKA DO ŠUPKA
1 mjesec prije

HAHAHA HAHA VLA.ŠKI OPANAK SE ZAPAPUČIO

NE ZNAM GU TI CU OPRAT U 21. STOLJEĆU
NE ZNAM GU TI CU OPRAT U 21. STOLJEĆU
Šta ti kažeš na ovo?  PUTEŠESTVIJE PAHOMIJA I VASILIJA OD PUPKA DO ŠUPKA
1 mjesec prije

…. MORAM UVIJEK SPREJOM USRANE GAĆE NAFRCAT…. TO MI NAJGORE

PRAVO ZBORIŠ AMIDŽA ČERČILE
PRAVO ZBORIŠ AMIDŽA ČERČILE
Šta ti kažeš na ovo?  NE ZNAM GU TI CU OPRAT U 21. STOLJEĆU
1 mjesec prije

HRVATSKA i ove godine čvrsto drži titulu najgluplje zemlje na svijetu, prema rezultatima stranice Thetoptens.com.
Evo nekoliko od 1000 komentara o Najglupljoj naciji na svijetu:

“Obožavaju Ratne zločine i ratne Zločince!”

“Žele biti nacisti. Ovi ljudi ništa ne žele toliko jako koliko žele biti Nijemci… To ih svrstava u kategoriju posebnih debila”

“Hrvati su toliko glupi. Zemlja je prekrasna, no vlada (uglavnom HDZ) uzima novac za sebe pa zemlja postaje siromašnija, a glupi građani stalno glasaju za najgoru vladu pa se čude zašto nema novca.”

“Slušaju užasnu glazbu koju zovu ‘cajke’. Baš uništena zemlja zbog glupih ljudi”

“Oni žive u 1941. Glupi i pokvareni ljudi”

“Kao što su Nijemci jednom rekli: Bože, čuvaj me Hrvata i kuge”

“Nacistička nacija. Vjeruju u fašizam i misle da će ih Njemačka podržati. Njemačka se promijenila nakon dva svjetska rata, Hrvatska nije. Jako glupa nacija”

DAKLE, UPRAVU JE BIO WINSTON CHURCHILL kad je OPISIVAO Hrvate kao NAJGLUPLJI NAROD NA. SVIJETU.

Srbi nisu ovdje uvršteni jer su u potkategoriji sitnih papkara species đikanus opancus origin putrovac

File
File
1 mjesec prije

Muslimani znaj samo mrziti

MUSLIMANI MRZE LOŠA DJELA
MUSLIMANI MRZE LOŠA DJELA
Šta ti kažeš na ovo?  File
1 mjesec prije

… MUSLIMANI NE MRZE LJUDE…
Kao što mrze oni ZADOJENI I HRONIČNI MRZITELJI što čitav život drelje u razapetog, krvavog i izmrcvarenog čovjeka zakucanog na vrljike….