Published On: Ned, svi 29th, 2022

TETRALNA TURKOVIĆ: Odcjepljenje RS je već počelo, Rusija nam prijeti

U Bosni i Hercegovini je secesija već počela, Europska unija ima jednostavnu i jeftinu metodu da osigura da Balkan ne dođe pod ruski utjecaj: službeno prihvatite našu kandidaturu za Europsku uniju. Nema više vremena.

Ovo je istaknula Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u intervjuu za talijanski Corriere della Sera, u kojem je, kako su ocijenili, prešla pravo na stvar, prenosi Faktor.ba.

“Veoma smo zabrinuti, Moskva želi biti velika kao nekada, sigurno se neće zaustaviti i nastaviti, ne samo u Moldaviji i Pridnjestrovlju već i u našoj regiji” – dodala je Turković.

Na pitanje može li rat u Ukrajini potaknuti Beograd da djeluje zajedno s Moskvom na Balkanu, odgovorila je da Srbija mora odlučiti s kim će ostati, u EU ili u Moskvi.

“Žele postati dio Europske unije, ali u isto vrijeme održavaju čvrste veze s Rusijom. Tako da ne znamo točno kako će se oni ponašati u budućnosti, ali mislim da je vrijeme da odlučimo kuda želimo da Zapadni Balkan ide. A to ovisi koliko od balkanskih zemalja toliko i od Europske unije. Geografski pripadamo Europi, ali ako Bruxellesl ne poduzme korake u tom pravcu, taj prostor bi mogao popuniti netko drugi” – odgovorila je Turković.

Postoji li opasnost od secesije u Bosni i Hercegovini? Milorad Dodik, član Predsjedništva BIH iz RS-a, vrši pritisak na to da RS stvori vojsku, policiju i poreznu upravu nezavisnu od centralne vlasti.

“Rekla bih da je to više od rizika, odcjepljenje je već počelo, donijele su se odluke Republike Srpske koje idu u tom pravcu i koje će stupiti na snagu za godinu dana. Dakle, ako Milorad Dodik pobijedi na izborima u listopadu, on će sigurno aktivirati svoj plan za Republiku Srpsku” – upozorila je Turković.

BiH teži pridruživanju Europskoj uniji, ali još uvijek nije službeno kandidat. Kada će se to dogoditi?

“BiH mora što prije postati zemlja kandidat, to bi bio snažan signal za bosanske Srbe u RS, na izborima bi neopredijeljeni mogli odlučiti da glasaju za one koji su za EU, a ne za one koji su za Rusiju” – kazala je Turković.

Ukrajina bi mogla imati ubrzani put ka članstvu u EU dok vi već dugo čekate.

“Mislim da obje zemlje moraju biti kandidati, i mi smo imali svoj udio u borbi, krvoproliću i obrani europskih vrijednosti prije trideset godina. Branili smo multikulturalnost i vjerske slobode u našoj zemlji. Kao što znate, više od 100.000 ljudi je ubijeno, deseci tisuća žena su silovane. Nažalost, sve se to sada događa u Ukrajini koja traži ulazak u EU i zaista ne vidim zašto bi to trebalo odbijati. Jasno je da će tada postojati cijeli put, s preduvjetima o kojima će se morati odlučiti, ali ne vidim baš zašto ne dati status kandidata – istaknula je Turković.

BiH također razmišlja o ulasku u NATO, ali je Moskva već rekla da bi to smatrala neprijateljskim činom. Osjećate li se ugroženo?

“I Rusija daje iste signale o našem ulasku u Europsku uniju, jasno je da žele dominirati ovim dijelom svijeta. Oni znaju da će, ako kontroliraju Bosnu i Hercegovinu, kontrolirati cijeli Balkan” – odgovorila je ministrica vanjskih poslova BiH.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
anonimno
anonimno
2 mjeseci prije

A koga ti kontroliras i tko kontrolira tebe.Radis sta hoces , a nikome ne odgovaras.Radis po uputama babinog.Srbi su u pravu.Bolje se otcijepiti nego da ih prestavljju ti i takvi kao ti.Jos malo pa cao….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  anonimno
2 mjeseci prije

Ti se bijedo ni u kuci ne mozes odcijepit😁

Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Allah je velik - američki šuupak je još veći!
2 mjeseci prije

Ma vidi Ti sarajevske tekbiraše iz američkog šuupka što pokušavaju loviti u mutnom 😎 ?! Mala bi drito u EU a moglo bi usput i u ćafirski NATO 😎 ?! Bošnje, dajte se sami malo dotjerajte pod vinklo 🙁 – nije u redu da Vas uvijek mi ćafiri podsjećamo na vinklo 🙁 🙁 …

Last edited 2 mjeseci prije by Allah je velik - američki šuupak je još veći!
B®️UsL€€🐲🐉
B®️UsL€€🐲🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Allah je velik - američki šuupak je još veći!
2 mjeseci prije

veli narod da se ova i zmaj iz šipova vaganju na stočnoj vagi😁

Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Šta ti kažeš na ovo?  B®️UsL€€🐲🐉
2 mjeseci prije

Po časnom Šerijatu je zabranjeno da žensko izgleda jebbizovno 🙁 ali Bisa nema taj problem 🙁 – ne treba joj čak ni nikab da ispuni sve uvjete islamskog dress-kodeksa 😎 !

Last edited 2 mjeseci prije by Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Đikan
Đikan
2 mjeseci prije

Još jedna naša muslimanska šerijatska luđakinja koja nas tjera u glad i izolaciju.. Idi monstrume radikalni iz Siska pravi hormašice a nas se mani, lako tebi sa 7 stanova i 3 kuće koje si nakrala u sda lopoviji

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Turkoviceva se,pored Bakira i Komsica,prometnula u jednu od najvaznijih unistavaca uzepeovskih planova i snova.
Samo naprijed,preglasati,nametnuti,majorizirati!🤠

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

I onda opet kme kme heljp baznia

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Prvo su htjeli da se prošvercaju u EU preko krvi naroda Ukrajine, a sada hoće to isto plašeći Evropu Rusijom. Ohladiti automatik! Imate 14 uvjeta, Merhametlije, pa izvolite rješavati ih.