Published On: Ned, svi 29th, 2022

Bivši američki veleposlanik: “Tuđman i Šušak su birajući između nastavka podrške Hrvatima u BiH u sukobu s muslimanima i partnerstva sa SAD-om izabrali ovo drugo”

“Prije tridesetak godina raspad države jednostavno nije bio prihvaćen pa kad su Hrvatska i Slovenija proglasile svoju neovisnost bilo je puno protivljenja”, no ono je oslabilo raspadom Sovjetskog Saveza, rekao je Galbraith novinarima uoči konferencije u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske u Zagrebu.

“Problem nije bio raspad Jugoslavije, nego rat”

“Mislim da je međunarodna zajednica, uključujući SAD, tada imala krivi pristup jer problem nisu bili raspad Jugoslavije niti neovisnost Hrvatske i Slovenije, problem je bio rat”, dodao je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj od 1993. do 1998. godine. “Problem je bio rat, a umjesto na očuvanje Jugoslavije trebali smo se koncentrirati na sprječavanje rata, koji je bio velika tragedija.”

Galbraith je na skupu kazao kako su devedesete bile niz događaja koje su dovele do rezultata koji je “lako mogao biti potpuno drugačiji”, no da je zadovoljan što je Hrvatska danas kao mirna demokratska država, članica NATO-a i Europske unije, diplomatski postala “vrlo dosadna država”.

“Danas kad me drugi pitaju o Hrvatskoj me pitaju samo što posjetiti i u koje restorane ići”, rekao je Amerikanac na panelu.

Galbraith je rekao kako hrvatsko-američki odnosi danas nisu kakvi su bili devedesetih, kad je SAD bio na vrhuncu svoje geopolitičke moći, za koju je bilo neizbježno da oslabi, iako je to ubrzano pogreškama bivših predsjednika Georga W. Busha, poput američke invazije, te postupcima Donalda Trumpa.

“Hrvatska je dio Europske unije i NATO-a i nema kriza. Amerika je bila tu jer je bilo rata”, rekao je.

SAD mislio da je situacija u Jugoslaviji “bezizlazna”

Galbraith je kazao kako je u SAD-u prije 1993. i slanja veleposlanika postojao osjećaj da je situacija u Jugoslaviji “bezizlazna” te da je bilo puno onih koji nisu vidjeli razliku između onoga što su u BiH činile Srbija i Hrvatska, što je kasnije promijenjeno angažmanom hrvatskih vlasti.

Za bivšeg predsjednika Franju Tuđmana i tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška rekao je da mu se čini da su imali “drugačije poglede od potpunog prihvaćanja teritorijalnog integriteta BiH”, no da su u ključnom trenutku, birajući između nastavke podrške bosanskim Hrvatima u sukobu s muslimanima i partnerstva s SAD-om u reintegraciji okupiranih područja, izabrali ono drugo.

“Nakon te odluke se SAD snažnije angažirao”, što je dovelo do Washingtonskog sporazuma i mirne reintegracije istoka Hrvatske.

Komentirajući optužnice koje je Srbija najavila protiv hrvatskih pilota, Galbraith je rekao kako je proces koji je na području bivše Jugoslavije vodio Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICTY) bio iznimno važan, jako dobar i pravedan te da nema onih koji su izbjegli pravdi.

“Stoga mi nije jasno kako Srbija misli da ima jurisdikciju” da procesuira te događaje koji se nisu ni dogodili na njezinom teritoriju, dodao je.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mijo
Mijo
1 mjesec prije

Rijetko viđena budala u diplomaciji poput oboga Galbrajtha. Njega ne interesiraju činjenice, već kako bi uljepšao svoju poziciju koja je bila podređena Beogradu. Jadničak, obični mali crv.

B®️UsL€€🐲🐉
B®️UsL€€🐲🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Mijo
1 mjesec prije

pickica

No-nonsense
No-nonsense
1 mjesec prije

Naravno. Citav svijet isto prica samo Hrvati i Srbi imaju svoju verziju. Hrvati svoju, Srbi svoju. Jedino sto je isto u tim njihovim lazima je da negiraju ogromne zlocine koje su napravili. Ne zato sto se kaju nego nece li se zaboraviti pa da to opet urade. Dzaba ste krecili.

B®️UsL€€🐲🐉
B®️UsL€€🐲🐉
Šta ti kažeš na ovo?  No-nonsense
1 mjesec prije

šta ti turčine govoriš Hrvatima i Srbima šta oni imaju sa Bosnom i Hercegovinom,kme ovco imaš čobana Ređžepa njemu se okreni i blejii

B®️UsL€€🐲🐉
B®️UsL€€🐲🐉
1 mjesec prije

(za rat bivše komunističke države zvane SFRJ je kriv isključivo munjara i mason Tito, priznavanje pripadnika muslimanske vjere narodom).

ANTE ZRNO
ANTE ZRNO
1 mjesec prije

Zar vi muslimani vjerujete da ste vjrodostojni kada uporedjujete Srpsku osvajacku politiku Milisevica sa odbranbenom politikom Tudjmana. Volili vi to ili ne Hrvati su oslobodili BiH. VASE INSNUCIJE i glupo izlaganje nije dobro niti ce vam pomoci. Jedinu pomoc koja vam moze vriediti je ona od hrvata. Tesko je utrati inteligenciju u te vase isprane glave. Splitski sporazum, o njemo pocnite razmisjati a ne o glupostima na kije vas je nasadio Izedbegovic.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

jedna od rijetkih izjava su kojin se slazen

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Hrvatska vojska je spasila tzv hvo od potpunog unistenja.
Ratovali su u BiH u uniformama bez oznaka.
Tako se i onaj tzv general🤣 Kotromanovic hvalio kako je u Bosni ratovao protiv mudzahida.🤣🤣
Sama cinjenica da jos ima glavu znaci da laze.
Za razliku od mnogih zlocinaca tzv hvo-a.🤣😎🤠🤠