Published On: Sri, pro. 5th, 2018
#3rd | By Desk

TEŠKA 231 KG Ogromna zrakoplovna bomba pojavila se u blizini Mostara, danas je neutralizirana

Danas je u mostarskom naselju Urbanovo, stotinjak metara od naseljenog mjesta, a pedesetak metara od prometnice došlo do neutralizacije zrakoplovne bombe teške 231 kilogram.

Neeksplodirana zrakoplovna bomba je pronađena 01. prosinca 2018. godine prilikom radova.

Nakon identifikacije utvrđeno je da se radi o zrakoplovnoj bombi AN M64 A1 težine 231 kilogram. Kako doznajemo, bomba je američkog porijekla.

„Na području Jasenice Urbanovo naselje pronađena je neeksplodirana avionska bomba AN M64 A1 američkog porijekla zaostala najvjerojatnije iz bombardiranja koje se na ovom  području desilo u siječnju 1944 godine jer je ovdje tada bio njemački aerodrom.Bomba je pronađena prvog prosinca  na ovoj lokaciji odmah identificirana, pripremljen je operativni plan, angažirana policija , vatrogasci, županijska i gradska služba Civilne zaštite te se pristupilo neutralizaciji sredstva”, rekao je za Dnevnik.ba Sead Vrana, šef odjela za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave Civilne zaštite.

Vrana dodaje i da je bomba spremna za transport.

“Skinuti su upaljači, a anualnom metodom prednji i zadnji, tako da je bomba spremna za transport i bit će transportirana sutra u ranim jutarnjim satima na područje Bijele gdje će biti uništena. Time će ova operacija biti završena“, rekao je za Vrana.

Kako doznaje Dnevnik.ba na ovom području su često pronalažene neeksplodirane zrakoplovne bombe, točnije njih 16 AN M41, a također, 1999 godine. je pronađena potpuno ista kao i ova današnja. I ona je uspješno neutralizirana. Velika je vjerojatnost da će se i u budućnosti na području Jasenice pronalaziti slične  neeksplodirane zrakoplovne bombe.

R. I. / Dnevnik.ba