Teroristička prijetnja: BiH na trećem stupnju, Hrvatska najsigurnija

Bosna i Hercegovina zadržala je 3. stupanj opasnosti od terorističkih napada kao i prošle godine, Slovenija je zadržala svoj stupanj broj 2, a Hrvatska ima najniži stupanj mogućnosti – jedan, podaci su kompanije Aon koja je napravila mapu s podacima o potencijalnoj opasnosti od terorističkih napada.

Aon je jedna od vodećih svjetskih menadžment kompanija koje se bave procjenom sigurnosti, osiguranja i reosiguranja.

Zapadne države kao što su Francuska, Njemačka i Australija ove su godine na višem stupnju opasnosti od napada grupa kao što su Islamska država i Al Qaida, nego što je to bio slučaj 2014. godine, prenose Nezavisne.

Šest svjetskih država, Belgija, Kanada, Danska, Estonija, Irska i Norveška također imaju povećanu statističku mogućnost napada islamske države i njenih simpatizera.

Ipak, za Estoniju opasnost ne dolazi od terorista s Bliskog istoka već od potencijalnih terorističkih aktivnosti iz Rusije.

Države kao što su Albanija, Barbados, Brazil, Češka i Egipat zabilježile su smanjenu mogućnost terorističkih napada u odnosu na 2014. godinu.

Države u okruženju uključujući Srbiju, Kosovo i Crnu Goru, zadržale su stupnjeve opasnosti kao prošle godine – Srbija, BiH i Kosovo imaju stupanj 3, dok Crna Gora ima stupanj 2 kao i Slovenija. Hrvatska ima najniži stupanj mogućnosti – jedan.

Ljestvicu čine brojevi od jedan do pet, s tim da pet predstavlja najveću opasnost, a jedan najmanju opasnost od napada.