Nedjelja, 14 travnja, 2024

Tereza: Hajdaš Dončić uvrijedio je Dubrovčane

Must Read

Ako se izgradi koridor prema Dubrovniku, Neum će se getoizirati i izolirati – tim se dramatičnim riječima načelnik općine Neum Živko Matuško oštro usprotivio inicijativi da se izgradi zaštićeni cestovni koridor na dijelu te općine u BiH, o čemu su se načelno složile vladajuće politike u BiH i Hrvatskoj.

Neumljanin Pero Bačić kaže da se ne protivi koridoru jer je čuo da će ostati postojeća cesta u središtu mjesta, pa stoga neće biti ugrožena egzistencija Neumljana.

On se ne slaže s dramatičnim apelima načelnika Matuška. – Slobodno napišite da će ta cesta ići mojom zemljom i ja je imam pravo prodati kome god hoću. Cesta će se izgraditi i rasteretiti Neum. Ni ovo što se ovdje događa nije normalno.

Cijelo ljeto gužve. Dolaze vozila iz šest pravaca kao da je Zagreb – energičan je Pero. I ostali s kojima smo porazgovarali kažu da bi trebalo zadržati postojeću cestu u Neumu, pa tko želi, neka svrati, a tko ne želi, neka ide direktno za Dubrovnik. Teufik Erol putuje iz Njemačke na Kosovo.

Čekao je pola sata na granici i za njega je gradnja koridora opravdana, uz uvažavanje zahtjeva stanovnika Neuma.

Slično govori i Mehmet Huskić, koji nije rođenin Neumljanin ali ovdje već dugo radi.

– Ne znam što bih van rekao. Ako će nam iti bolje neka se radi i gradi, a ako neće onda sam protiv toga, kazao je. Iako se prvi čovjek Neuma oštro usprotivio koridoru prema Dubrovniku, hrvatski ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na sastanku u Pločama nije želio komentirati novonastalo stanje.

– O tome nemam dovoljno informacija i ne mogu komentirati – kazao je. Međutim, ministar je ponovio da bosanskoj strani neće biti nikakvih ustupaka glede korištenja Luke Ploče te da nacionalni interesi neće biti ugroženi.

– Riječ je o sporazumu o naprednom korištenju Luke Ploče koji će sačiniti Vlada BiH, a Hrvatska će sačiniti sporazum o korištenju neumskog koridora, kazao je ovom prigodom ministar Dončić.

– Još uvijek nismo vidjeli prijedlog BiH za takozvano napredno korištenje luke Ploče, pa o njemu ne mogu detaljno ni govoriti, kazao je ministar Dončić odgovarajući na novinarsko pitanje što zapravo znači „napredno korištenje“.

STANISLAV SOLDO
Najnovija izjava Vlahušića o autocesti: Ne želim da tisuće stranih kamiona tutnje nad Dubrovnikom!

-Autocesta je Dubrovniku potrebna onoliko koliko je to potrebno cijeloj regiji. Dubrovnik s 40 tisuća stanovnika nema nikakve potrebe za samostalnom autocestom u duljini od 100 kilometara. Da smo otok i da iza nas nema Albanije, Crne Gore i BiH bilo bi drukčije- kazao je u četvrtak dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, tijekom predstavljanja prometne studije Dubrovnika, osvrčući se na izjavu ministra prometa Siniše Hajdaš Dončića o toj temi.

– Uvjeren sam kako niti jedan gradonačelnik u Europi ne bi želio da mu kamioni stižu kilometar od grada. Prioritet je hrvatske Vlade da Hrvatske ceste budu nositelj projekta razvoja cestogradnje od Karasovića do Čilipa i od Čilipa do Ploča – kazao je Vlahušić i dodao da je Dubrovniku prije svega potrebno kvalitetnopovezivanje Zračne luke u Čilipima s lukom Gruž.

Bilo bi najbolje za Dubrovnik, njegove zidine i okoliš kada bismo spriječili da u budućnosti tisuće i tisuća albanskih, turskih ili grčkih kamiona tutnji kilometar ili dva iznad Grada – pojasnio je svoje stajalište gradonačelnik Vlahušić i dodao kako trenutno u Grad pristiže samo pedesetak kamiona opskrbe.

– Osim toga trebalo bi pitati stanovnike Gromače ili Osojnika žele li da se njihova sela razdvoje tutnjavom kamiona. Nije jednostavno niti riješiti pitanje koridora širine 70 metara kroz koji bi prolazile dvije trake Jadranske turističke ceste te dvije do četiri trake brze Primorske ceste koje bi vodile do Grada. Ne živim u iluzijama već vjerujem stručnjacima i prometnoj studiji koju smo upravo predstavili – kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Predstavnik Promel projekta Zlatko Vuković dodao je kako nije rečeno da autocesta neće prolaziti blizu Dubrovnika, jer je zacrtana u prostornom planu BiH. Istaknuo je i kako nitko u Splitu ne pravi problem zbog toga što autocesta ne vodi do grada nego do Dugopolja, na što su ga novinari podsjetili kako je razlika u tome što je u dubrovačkom primjeru riječ o izgradnji autoceste u drugoj državi. Gradonačelnik Vlahušić brzo potom završio je susret s novinarima riječima:- O željama raspravljajte negdje drugdje! Hvala i doviđenja…!

Anet Franić

 

 

Tereza: Hajdaš Dončić uvrijedio je Dubrovčane

Dok aktualna hrvatska vlast planira Dubrovnik s maticom zemljom uoči ulaska u Europsku uniju povezati tzv. koridorom kroz Neum, čelnici tog bosanskohercegovačkog mjesta uz more protiv su takvog projekta. S druge strane, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić (HNS) u srijedu je u Pločama izjavio da Dubrovčani zapravo “ne žele autocestu”.

Što o toj izjavi misle ugledni građani Dubrovačko-neretvanske županije, kao i kako bi po njima trebao biti povezan krajnji jug Hrvatske s ostatkom domovine pitali smo HDZ-ova saborskog zastupnika Branka Bačića, dubrovačkoga gradonačelnika Andra Vlahušića (HNS), dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića (HDZ), poznatu pjevačicu Terezu Kesoviju i turističkog djelatnika Nevena Jerkovića. – Pelješki most je jedini način da se krajnji jug Hrvatske izvuče iz prometne izoliranosti, te da njegovi stanovnici ne budu građani drugoga reda. To je ujedno i povijesni projekt povezivanja čitave Hrvatske u jednu cjelinu, preko hrvatskog teritorija, kako krajnji jug ne bi ovisio o susjednoj državi, posebice u vrijeme hrvatskog ulaska u EU i uvođenja schengenskih granica.

U čije ime govori?

Dubrovnik bi s zajedno s Primorjem, Pelješcem, otocima, Župom i Konavlima trebao biti povezan na mrežu autocesta, pa me zanima u čije ime govori ministar Hajdaš Dončić, jer je sigurno da to nije u ime građana krajnjeg juga Hrvatske. Već odavno govorim da će susjedna država kad hrvatska vlast pokaže namjeru da će Dubrovnik povezati preko te države, odmah postaviti pitanje statusa Luke Ploče, kaže saborski zastupnik Branko Bačić.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, Hajdaš Dončićev stranački kolega, pojasnio je kako Grad Dubrovnik i Vlada dijele ciljeve razvoja prometne infrastrukture te da će u najskorijem roku pristupiti njihovu ostvarenju, a prema njegovim riječima prioriteti su izgradnja brze ceste Čilipi – Dubrovnik, koridor kroz Neum te dolazak autoceste do Ploča.

– Realizacijom ovih projekata postigla bi se značajno veća protočnost prometa bez zaustavljanja na graničnim prijelazima, a Dubrovnik bi de facto napokon bio povezan s maticom domovinom. Veliki infrastrukturni projekti kao što su autocesta do Dubrovnika i Most Pelješac ostaju u dugoročnim planovima s obzirom na to da ih javne financije RH ne mogu podnijeti, kazao je Vlahušić.

Samo za Pelješki most

Župan Nikola Dobroslavić kazao nam je kako ga je začudilo što ministar Hajdaš-Dončić odjednom spominje brzu državnu cestu, iako premijer Zoran Milanović najavljuje autocestu do Dubrovnika. – Brza cesta je prometnica nižeg ranga koja ne zadovoljava potrebe stanovnika juga RH. Dubrovačko-neretvanska županija zauzima se za Pelješki most kao jedino rješenje koje isključuje ustupke susjednoj državi – izjavio je župan Nikola Dobroslavić, koji smatra kako bi varijanta autoceste unutar europskog Jadransko-jonskog koridora bila isplativija, jer bi se mogla sufinancirati iz fondova EU. Tereza Kesovija, estradna zvijezda, osvrnula se na izjavu hrvatskog ministra danu u Pločama:

– Molim malo poštovanja prema Dubrovniku! Jasno mi je da treba imati u vidu kolike su mogućnosti i što se može uraditi, ali izjaviti da Dubrovniku autocesta nije potrebna znači zauzeti „baš me briga“ stav, a to Grad nije zaslužio – izjavila je Tereza Kesovija koja vrlo određeno mišljenje ima i o neumskom koridoru: – Koridor kroz Neum je bolji nego stajati na granici i uzrujavati se u koloni, ali to je privremeno rješenje, ali bilo bi bezobrazno izgraditi ga misliti da se time sve riješilo – kazala je Tereza Kesovija. Neven Jerković, turistički djelatnik iz Dubrovnika nam kaže:

– Mislim da se od autoceste odustalo odavno, još kad je glavni prometni čvor sa Čeveljuše premješten na Mali Prolog. Već je tada sve bilo jasno onome tko je htio vidjeti, a sada treba tražiti optimalno rješenje i ne podlijegati sentimentima kojima smo mi jako skloni – kaže Jerković.

– Autocesta do Dubrovnika imala bi svoje opravdanje kad bi se priključila na već izgrađeni grčki pravac prema Istanbulu, no mi novca nemamo, a onaj tko ima novca tu će cestu graditi najjeftinijim pravcem, odnosno kroz Popovo, Nikšićko i Cemovsko – iznosi svoje viđenje Jerković. Zalaže se za sagledavanje problema prometne povezanosti Dubrovnika u cijelosti, a ne po segmentima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -