Published On: Thu, Aug 3rd, 2017

TEMPERATURNE RAZLIKE Temperatura u meteorološkom zaklonu 35,4, a na asfaltu 43,3 stupnja

Svjetska meteorološka organizacija u svojoj uputi za mjerenje temperature zraka precizira uvjete i način mjerenja, odnosno termometar mora da bude zaštićen od direktne izloženosti radijaciji, svih tipova padalina odnosno u meteorološkom zaklonu na visini od dva metra iznad zemlje, na travnatoj površini bez utjecaja drugih zračenja.

– Federalni hidrometeorološki zavod izvršio je mjerenja temperature zraka u 15.00 sati na meteorološkoj stanici Bjelave na tri različita mjesta, da bi javnosti približio kolike su razlike temperature pri mjerenjima na različitim lokalitetima u usporedbi s mjerenjima koja se vrše u skladu sa standardima i preporukama Svjetske meteorološke organizacije.

Pored ”standardnog” mjerenja u meteorološkom zaklonu, izvršena su mjerenja na travi u neposrednoj blizini meteorološkog zaklona i na asfaltiranoj površini. Mjerenja su vršena termometrima istog tipa da bi izbjegli ”instrumentalnu pogrešku”.

Temperatura zraka izmjerena u meteorološkom zaklonu iznosila je 35,4 stupnja, na travnatoj površini izvan meteorološkog zaklona 39,1 stupanj, a na asfaltnoj površini 43,3 stupnja.

Razlika mjerenja u meteorološkom zaklonu, odnosno hladu i na suncu iznosila je 3,7 stupnjeva, a u donosu na asfaltnu površinu 7,9 stupnja.

Razlike u izmjerenoj temperaturi se dešavaju zbog toga što termometar izložen sunčevom zračenju apsorbira značajnu količinu tog zračenja, a sama razlika u temperaturi zavisi od stepena radijacije i nivoa apsorpcije toplote od strane termometra. Također, može zavisiti i od materijala podloge samog termometra, priopćeno je iz FHMZ BiH.

S obzirom na to da razlike kod mjerenja temperature zraka mogu biti prilično velike, Svjetska meteorološka organizacija u svojoj uputi za mjerenje temperature zraka precizira uvjete i način mjerenja, odnosno termometar mora da bude zaštićen od direktne izloženosti radijaciji, svih tipova padalina odnosno u meteorološkom zaklonu na visini od dva metra iznad zemlje, na travnatoj površini bez utjecaja drugih zračenja. Na ovaj način temperature izmjerene na bilo kojoj lokaciji na planeti su usporedivi.