Published On: Thu, Aug 3rd, 2017

JAO KOŠULJE DAAMIRE: Klinički centar nije GRAS da štedite na pacijentima kao na vozilima

Situaciju na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (UKCS) i smjenu Ismeta Gavrankapetanovića s funkcije šefa Klinike za ortopediju, komentirao je Damir Mašić politički direktor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, na konferenciji za novinare održanoj prije sjednice Predsjedništva SDP BiH.

„O smjeni dr. Gavrankapetanovica i načinu na koji je ona izvršena najbolje su rekli liječnici koji s njim rade na Klinici za ortopediju i traumatologiju. Oni su ti koji sigurno najbolje znaju kakvo je tamo stanje i ja im čestitam na hrabrosti, s obzirom kakav teror vlada na UKCS. Ne treba im čestitati zato što su stali u obranu jednog određenog čovjeka, nego zato što su se usprotivili ovakvom diktatorskom i neljudskom načinu vladanja supruge predsjednika SDA i stali u zaštitu principa struke.

Ovo je još jedan u nizu razloga zbog kojih aktualna direktorica nije dorasla obavljanju ove funkcije u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH. Generalno se ne snalazi, povlači loše poteze i dovodi u pitanje opstojnost Kliničkog centra. Sve navedeno odgovorni na vlasti toleriraju jer se radi o supruzi predsjednika SDA, koja zahvaljujući toj tituli ima političku zaštitu široko raširene hobotnice ove stranke.

Sebija Izetbegović vodi UKCS u propast uklanjajući i tjerajući sve neistomišljenike, a najgroznije od svega je što cijenu plaćaju građani. Zbog takvog upravljanja Kliničkim centrom deseci doktora su napustili Sarajevo i karijeru nastavili u eminentnim zdravstvenim ustanovama širom Europe i Svijeta.

Klinički centar nije GRAS pa da ukinete nekoliko linija i smanjujete rashode štedeći na pacijentima kao da su u pitanju vozila javnog prijevoza. Osiguranici svakog dana plaćaju cijenu lošeg upravljanja UKCS-om. Ne mogu se vršiti uštede na zdravlju pacijenata, ne može se štedjeti na lijekovima, repromaterijalu, zavojima, medicinskim pomagalima i svemu drugom neophodnom za normalno funkcioniranje bilo koje bolnice. Svi smo, nažalost, svjedoci da na UKCS mnogo toga danas fali. Bojim se da ćemo ipak morati čekati listopad 2018. da stvari na Kliničkom centru ali i u drugim segmentima društva počnu dolaziti na svoje mjesto“, ističe Mašić.