Published On: Uto, lis 5th, 2021

Tegeltija zbog vojne vježbe prijeti Podžiću, poziva se na ovlasti predsjedavajućeg

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je danas dopis ministru obrane Sifetu Podžiću sa zahtjevom za ukidanje Odluke o provedbi mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe „Manjača 21 “, odnosno odgađanje vježbe.

Podžić je jučer donio odluku o odgađanju vojne vježbe koju su Oružane snage BiH i Vojska Srbije planirale na Manjači od 9. do 16. listopada 2021. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u dopisu je, između ostalog, istaknuo kako razlozi za odgađanje provedbe vojne vježbe “Manjača 21” nemaju osnova te naveo da ako ministar obrane ne postupi u na isti će način biti prisiljen djelovati u skladu s ovlastima predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

„S obzirom na epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, znamo da je tijekom ove godine održano nekoliko vojnih vježbi i drugih aktivnosti OS BiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini, gdje su sve epidemiološke mjere koje su propisale vlasti bile poštovana tijela u Bosni i Hercegovini “, rekao je.

 

Što se tiče financijskih sredstava, poznato vam je da je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine, kojom je Oružanim snagama BiH omogućeno nesmetano funkcioniranje i izvršavanje zakonom propisanih i definirani zadaci. te da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vježbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, osim troškova klase 1 – prehrana, navodi se.

“Imajući u vidu sve navedeno, smatram da je jednostrano donošenje takve odluke ministra obrane kršenje Zakona o obrani Bosne i Hercegovine, neopravdan i nediplomatičan pomak prema Republici Srbiji, te pozivam da odmah poništite odluku o realizaciji bilateralne vojne vježbe ‘Manjača 21’ i da me o tome obavijestite ”, navodi se u dopisu predsjedavajućeg Tegeltije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija obavijestio je sve članove Predsjedništva BiH o navedenom zahtjevu, saopćeno je iz ureda predsjedavajućeg.

Ministarstvo obrane BiH odgodilo je vojnu vježbu koju su Oružane snage BiH i Vojska Srbije planirale na Manjači od 9. do 16. listopada ove godine. Vježbe su odgođene zbog epidemiološke situacije.

“Nakon netočnih informacija koje su se pojavile u nekim medijima, želim ponoviti da vježba nije otkazana već je odgođena isključivo zbog pogoršanja epidemiološke situacije u BiH i Srbiji. Mali broj naših vojnika je imuniziran i jednostavno ne želi uzeti opasnost od infekcije. Poboljšava se epidemiološka situacija, vježbu ćemo održati normalno “, rekao je danas Podžić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je zatražio smjenu ministra obrane Sifeta Podžića zbog otkazivanja vojne vježbe.

Prema Dodikovom nalogu, Tegeltija bi smjenu ministra Podžića mogao staviti na dnevni red sljedeće sjednice Vijeća ministara BiH, a za opoziv su mu potrebni glasovi HDZ -ovih ministara, kao i jedna ruka iz bošnjačke kvote.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
igi
igi
1 mjesec prije

kao da se vračam u jugoslaviju početkom 90tih kada je svatko vukao na svoju stranu a funkcije federacije su odumirale jer nitko nije poštovao ni zakone ni procedure od onih koji su se u SFRJ kleli do onih koji su je pokapali.

Drago
Drago
Odgovori   igi
1 mjesec prije

Bravo, igi. Igi pop. Sve tačno.

Miko
Miko
1 mjesec prije

Velika greska sa nesagledivim posljedicama je prenos nadleznosti sa RS na Bih. Nista mi nemamo sa kulturom, religijom koje je dosla sa istoka tamo iz Bugarske.

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Odgovori   Miko
1 mjesec prije

Ako cemo hronoloski, niz je gresaka napravljeno

Drago
Drago
Odgovori   Miko
1 mjesec prije

Ogromna greška.

Hrvat iz Bosne
Hrvat iz Bosne
1 mjesec prije

Zanimljivo Bošnjaci nisu razmišljali o “broju cijepljenih vojnika” kad se održavala zajednička vojna vježba sa NATO om tako da je Dodik u pravu ,ovo je politička odluka

Drago
Drago
Odgovori   Hrvat iz Bosne
1 mjesec prije

Ha ha tačno.

Drago
Drago
1 mjesec prije

Podžić je Bakirov kadar. Sve što on uradi to je bakirovi ideja.

Miki
Miki
1 mjesec prije

Prijeti? Pa zakon je zakon. Ili za bošnje nema zakona?