Published On: Pon, srp 23rd, 2018

TATA JE UGODNO IZNENAĐEN: Pošta kupuje zgradu od kćerke premijera Novalića!

Neposrednom pogodbom Javno poduzeće BH Pošta kupuje zgradu u Vogošći za potrebe Glavnog poštanskog centra.  Zgrada čija je vrijednost procijenjena na 8,5 milijuna maraka, trebala bi biti kupljena od firme koja je u vlasništvu obitelji federalnog premijera Fadila Novalića.

Kao predstavnik ‘vlasnika i suvlasnika objekta’, u dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, spominje se Ada Novalić, kćerka premijera Novalića čija je Vlada nedavno dala ‘prethodnu suglasnost’ za ovu ‘vanplansku investiciju’.

”Točno je da je procedura u tijeku, ali ja ne znam od koga će biti kupljen objekt”, rekao je za Žurnal generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić.

Vanplanska investicija

Ali, dokumentacija koja je prikupljana po odluci Uprave BH Pošte dokazuje da je ova ‘vanplanska investicija’, ustvari jedna od najvećih prevara u mandatu premijera Fadila Novalića. Investicijski elaborat naziv je dokumenta koji je početkom srpnja ove godine sačinjen po nalogu čelnika BH Pošte.

U prilogu Eleborata nalazi se i dokument  Sektora za razvoj i informacijski sustav BH Pošte u kojem navedeno da Uprava ovog javnog poduzeća prosljeđuje navedeni elaborat na upoznavanje Nadzornom odboru. ”Uprava Društva utvrđuje nacrt Odluke o odobravanju vanplanske investicije za kupovinu neposrednom pogodbom objekta u poslovno industrijskoj zoni „UNIS“ u Vogošći”, navedeno je u dokumentu BH Pošte zavedenim pod brojem protokola 03-3-11-5-10342-7/18, a koji je sačinjen 5. srpnja ove godine.

A o kojem se objektu u „industrijskoj zoni UNIS u Vogošći“ radi, detaljno je obrazloženo u samom Elaboratu koji je razmatran na Upravi JP BH Pošta. Elaborat ”Dana 1.6. 2018. godine dostavljeno nam je Pismo namjere broj 07-16-8917/18, a koje nam je dostavljeno od strana: UNIS –Tvornica valjčanih ležajeva UTL Vogošća, sa adresom sjedišta u Vogošći, (ID broj 4200592490009), UNIS Udružena metalna industrija d.d. Sarajevo, ZELA  doo Sarajevo, s ciljem izražavanja namjere u prodaji nekretnina, ponuđena nam je kupovina objekta u poslovno-industrijskoj zoni UNIS u Vogošći“, piše u Elaboratu koji je razmatran u Pošti, nakon čega su poduzete aktivnosti na kupovini ovog objekta. Ključna riječ u ovom dokumentu je „UTL“.

U pitanju je, dakle, kompanija čiji su suvlasnici, prema sudskom registru, ali i ID broju, TMR d.o.o. Sarajevo, te TMD Gradačac. Osnivači TMR-a, koji je suosnivač UTL-a Vogošća su: Ada Novalić, kćerka premijera Fadila Novalića, zatim članovi iste obitelji Azra, Munir i Naida Novalić, potom Nermin Džindić, federalni ministar energije rudarstva i industrije, te Samir Iskrić, šef Kabineta federalnog premijera Fadila Novalića.

Drugi suvlasnik UTL-a je TMD Gradačac čiji je direktor dugogodišnji poslovni partner Fadila Novalića – Sead Hanić. Dakle, javno poduzeće koje je u vlasništvu Vlade Federacije namjerava kupiti zgradu čiji su čak i formalni osnivači i suvlasnici  – kćerka federalnog premijera, federalni ministar i šef Kabineta federalnog premijera.

”Prvi put čujem da se kćerka premijera Novalića dovodi u vezu sa objektom koji smo namjeravali kupiti“, tvrdi direktor Pošte Mirsad Mujić. No, dokumenti dokazuju da je Uprava Pošte informirana da se u pregovorima o kupovini/prodaji kao „predstavnik suvlasnika objekta“ pojavila Ada Novalić. Vlasta Taljanović, sudski vještak građevinske struke, 3. srpnja ove godine dostavila je Upravi BH Pošte „procjenu tržišne vrijednosti nekretnine u Vogošći“. Na stranici broj 3 spomenutog nalaza navedeno je da se u svojstvu ‘predstavnika suvlasnika’ pojavljivala Ada Novalić, kćerka premijera Fadila Novalića.

”Uvid u dokumentaciju i objekat u prisustvu sudskih vještaka (Vlasta Taljanović i Namik Čolaković) predstavnika suvlasnika (Ada Novalić, Sead Bekto), i naručitelja BH Pošte, dana 8. 6. 2018. godine“, napisano je u nalazu vještaka kojeg je angažovala upravo BH Pošta. Ada Novalić se, prema ovom dokumentu, na „uviđaju“ pojavila još i 27. 6. 2018. godine, dok je 12. 6. 2018. godine suvlasnike predstavljao Azem Huremović. Azem Huremović je godinama bio prvi saradnik Fadila Novalića u kompaniji CIMOS.

Nakon obilazaka objekta i sastanaka sa predstavnicima suvlasnika, vještaci građevinske struke su procijenili da zgrada koju Pošta namjerava kupiti vrijedi – 8,5 miliona maraka. Upravo je to iznos koji je naveden u prijedlogu  odluke za Skupštinu dioničara BH Pošte, koja bi trebala dati saglasnost na transakciju. Članove Skupštine dioničara imenuje – Vlada Federacije BiH sa Fadilom Novalićem na čelu.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare