Subota, 13 travnja, 2024

Takfirska država: Stvara se krvavi svijet

Must Read

Džihadisti koji šire teror u Iraku i Siriji žele stvoriti “krvavi svijet”, izjavio je u ponedjeljak novi visoki tajnik UN-a za ljudska prava Jordanac Zeid Ra’ad el-Husin u svom prvom govoru.

”Na koji način bi mogla funkcionirati takfirska država u budućnosti (naziv za sunitske ekstremiste, op. ur.). Ovo bi bio krvavi svijet, neprijateljski i zlonamjeran, bez zaštite za ne-takfire”, izjavio je Zeid govoreći na otvaranju 27. sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

”U takfirskom svijetu, osim ako vaše mišljenje nije isto kao njihovo, a njihovo je usko i nefleksibilno, vi gubite svoje pravo na život”, dodao je prvi visoki tajnik UN-a za ljudska prava muslimana.

”U takfirskom duhu, kao što smo vidjeli u Nigeriji, Afganistanu, Pakistanu, Jemenu, Keniji, Somaliji, Maliju, Libiji, Siriji i Iraku i svuda u svijetu gdje su oni napadali nevine ljude, podrazumijevajući i 11. rujna, nema skore ljubavi, ima samo uništenja svih muslimana, kršćana, Židova i ostatka čovječanstva koji imaju drugačija vjerovanja od njihovog”, rekao je Zeid, koji je došao u rujnu u Visoko tajništvo za ljudska prava Ujedinjenih naroda, naslijedivši Južno-afrikanku Navy Pillay.

Inače, Iračani su “očistili” ekstremiste Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) iz širokog područja oko strateški važne brane Hadita u provinciji Al Anbar, uz pomoć američkih zrakoplova s nosača u Perzijskom zaljevu, javio je jutros britanski BBC.

”Zračni napadi su bili veoma precizni. Nije bilo kolateralne štete. Da je ISIL uspostavila kontrolu nad branom, mnoge oblasti u Iraku bi bili ozbiljno ugrožene, čak i Bagdad”, rekao je guverner provincije Al Anbar šeik Ahmed Abu Riša.

Američka vojska priopćila je da je izvela pet napada bombarderima i borbenim zrakoplovima, od ukupno 130 u posljednje vrijeme obavljenih u Iraku.

Džihadisti su, u nekoliko navrata, pokušali da zauzmu branu u zapadnoj iračkoj provinciji Al Anbar koji su kontrolirali irački vojnici i njihova saveznička sunitska policija.

Ta brana je druga po veličini hidroelektrana u Iraku koja pored struje, osigurava milionima Iračana vodu.

Istodobno, Turska je objavila kako se plaši da oružje kojim se opskrbljuju iračke i kurdske snage u Iraku od Zapada da bi se suprotstavili džihadistima Islamske države (IS) ne padne u ruke kurdskih pobunjenika u Turskoj.

”Oružje koje ide dole (u Irak) ne smije pasti u ruke terorističkih organizacija – izjavio je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Turska, koja pregovara s pobunjenicima Kurdistanske radničke stranke (PKK) od 2012. godine, smatra ovaj oružani pokret kao terorističku organizaciju, kao i neke druge zemlje.

Američki predsjednik Barack Obama bi trebalo da u srijedu predstavi svoj “akcioni plan” protiv IS-a, koji neće podrazumijevati slanje trupa na tlo već podršku iračkim i kurdskim snagama na prvoj liniji protiv sunitskih džihadista IS-a, posebno zračnim udarima.

Formiranje, na inicijativu Washingtona, međunarodne koalicije protiv IS-a zbunjuje Tursku, čijih 49 državljana džihadisti drže kao taoce od zauzimanja njihovog glavnog konzulata u Mosulu u lipnju.

bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -