Published On: Fri, Apr 19th, 2019

TADIĆ O NAVODNOM VRBOVANJU SELEFIJA Obavještajne službe to su morale riješiti između sebe

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine komentirala je navode o vrbovanju državljana Bosne i Hercegovine, te je pojasnila istragu Tužiteljstvu u ovom predmetu.

Podsjećamo, ranije je donesena odluka da se neće voditi istraga protiv tri osobe – Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, novinara Mate Đakovića i generalnog konzula Hrvatske u BiH, Ivana Bandića. Također, govorila je i o pokrenutoj istrazi protiv ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića.

“Želim reći da u Tužiteljstvu BiH nema predmeta afera, nego samo predmeti. Ovaj predmet je formiran na osnovu jednog saznanja portala, kojeg je potvrdio ministar Dragan Mektić. Želim reći da smo dali priopćenje za ovaj predmet i on još uvijek nije završen u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Meni je drago da imam priliku dijelom objasniti o čemu se radi, obzirom da je u jednom dijelu predmet proglašen s oznakom tajno”, kazala je u uvodu.

Tadić je istaknula da se predmet radi u tri faze.

“Prva je da se utvrdi ono što je navedeno, a to je da su ove tri osobe, za koja je donesena naredba o neprovođenju istrage, sudjelovala u vrbovanju stranih osoba i naredbom o neprovođenju istrage utvrđeno je da to nije točno, konkretno za te tri osobe”.

“Što se tiče drugog dijela istrage koja se odnosi na ministra sigurnosti, to radi postupajući tužitelj. Nemam pravo sudjelovati u konkretnim predmetima. S obzirom na to da su se ta saznanja pojavila na portalu, a ne u Predsjedništvu ili Vijeću ministara, kako je to trebalo biti, taj dio je urađen tako što je donesena naredba o provođenju istrage. Rekla sam da je dio proglašen tajnim i to radi postupajući tužitelj”, navela je.

“Također, u Tužiteljstvu BIH, ostao je i treći dio koji radimo putem međunarodne pravne pomoći, suradnja s Hrvatskom i Slovenijom. Taj dio se privodi kraju. Naš tužitelj treba ići u Novo Mesto da provjeri sve navode koji su dati tamo, nakon čega ćemo se oglasiti o trećem dijelu koji je dio predmeta. On se odnosi na sve aktivnosti koje su objavljene nakon portala. Sve aktivnosti poslije događaja gdje se spominju prva tri lica za koja je donesena naredba o neprovođenju istrage”, odgovorila je na pitanje reporterke N1 Milice Vučetić.

To je jedna složena problematika, ocijenila je Tadić.

“Mislim da nije uopće smjela doći do Tužiteljstva, da su to obavještajne organizacije morale riješiti između sebe i da ni u kojem smislu nije trebalo izaći u javnost, što je dovelo do uznemirenja građana u BiH, a boga mi u cijeloj regiji”, zaključila je./HMS/