Published On: Uto, kol 28th, 2012

TA ĆE, NE MOŽE KONTRA AMANETA: Prijedlog koji jača ravnopravnost Hrvata neće proći

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentirao je danas u Sarajevu prijedlog dva HDZ-a za promjenu Ustava BiH, koji će u četvrtak biti poslan u parlamentarnu proceduru, a prema kojem članove Predsjedništva BiH bira Parlamentarna skupština BiH.

Izetbegović je rekao da “očigledno taj prijedlog neće imati dovoljnu potporu u Parlamentu BiH”.

“Mislim da se tu treba vratiti na jednostavnu formulu, dakle, jedan član Predsjedništva iz RS i dvojica iz Federacije BiH. Pritom da se ne obilježava njihova nacionalna pripadnost. Treba se nastaviti izravan izbor članova Predsjedništva BiH. To je jedna jednostavna formula koja ima potreban broj ruku u Parlamentu BiH i može proći”, izjavo je Izetbegović.

Budući su Bošnjaci tri puta brojniji u F BiH od Hrvata, po modelu koji predlaže SDA Bošnjaci bi izabrali oba člana Predsjedništva iz BiH

Prijedlog HDZ-ova, inače, predviđa da svaki zastupnik ili grupa zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH može nominirati jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Lista nominiranih kandidata potom se dostavlja Domu naroda PSBiH.

U Domu naroda svaki klub naroda većinom glasova ukupnog broja članova kluba bira jednog kandidata, “nakon čega Dom naroda usvaja zajedničku listu većinom glasova, koja uključuje većinu u svakom klubu konstitutivnih naroda”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare