Published On: Čet, stu 8th, 2018

TA ĆE ENGLESKO PLEMSTVO: Princess of Herzegovina jedina žena na prijemu kod britanske premijerke Therese May

Prlićeva poziv britanske premijerke Therese May boravi u posjeti Londonu.

Velika Britanija ovih dana proslavlja 100 godina od kako su žene u ovoj zemlji dobile pravo glasa, a povodom vrijedne obljetnice, premijerka Theresa May pozvala je u goste 120 žena iz cijelog svijeta.

Među njih 120, jedina iz Bosne i Hercegovine je potpredsjednica SDP-a i novoizabrana zastupnica u Parlamentu FBiH Lana Prlić.

”Čast mi je biti među 120 ministrica i parlamentarki iz cijelog svijeta koje je premijerka Velike Britanije Theresa May pozvala na ovaj događaj”,  kazala je iz Londona  Lana Prlić.

Prlić je u Londonu dala i interview za vodeću britansku medijsku kuću BBC u kojem je istaknula da ekonomsko i statusno osnaživanje žena znači ujedno i bolju ekonomsku stabilnost u svim dijelovima svijeta.

”U intervjuu za BBC sam istaknula kako su žene u BiH, koja je tada bila sastavni dio Jugoslavije, dobile pravo glasa 1947. godine, što je bilo čak i prije nego su žene u jednoj Švicarskoj ostvarile to pravo.

Mi u BiH moramo biti ponosni na tu činjenicu”,  kazala je Prlić za Patriju.

Doduše nije jasno što je značilo pravo glasa u Jugoslaviji, budući da su izbori bili zabranjeni ai mogle su uglavnom glasati za članove partije pretežno muškarce.. No dobro. Važna je simbolika.

Poskok.info