Published On: Pet, stu 19th, 2021

SVJEDOKINJA JEDNOM REČENICOM OPISALA PRAVOSUĐE U BIH: ”Govorili su mi: “Izgovorite ime Jelka da je sad idemo uhititi”

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je završeno svjedočenje Sanite Alagić, pomoćnice direktora Federalne uprave civilne zaštite, na suđenju za nabavku spornih 100 kineskih respiratora za 10,5 milijuna KM.

Alagić je danas odgovarala na unakrsna pitanja Senke Nožice, braniteljice optužene Jelke Milićević.

Nožica je – nakon što je konstatirala da je svjedokinja na jednom od ranijih ročišta kazala da je Milićević jednom prilikom zvala telefonom, pitala da li ju je inače zvala telefonom, odnosno da li ju je ikada osim tada pozvala, na što je Alagić odgovorila da nije.

Što je točno?

Odvjetnica je također kazala da je svjedokinja tijekom ranijeg svjedočenja rekla da je na sjednici Federalnog stožera civilne zaštite od 1. travnja Milićević rekla da je potrebno izdvojiti sredstva iz tekuće rezerve jer su se našli dobavljači za respiratore. Potom je prezentirala zapisnik sa sjednice Stožera i pitala da li je i u jednoj od točaka konstatirano da je nađen dobavljač respiratora.

Alagić je na to kazala da to nije bilo na sjednici, nego nakon nje.

Nožica je potom prezentirala njen iskaz iz istrage u kojem je Alagić na pitanje tužitelja da li je zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite imala saznanja da su sredstva iz rezerve namijenjena za kupovinu respiratora kazala: “Ja sam znala, a za ostale članove pitajte njih”, te je navela da se o tome na sjednicama nije raspravljalo.

”Što je sad od ovoga točno?” – upitala je Nožica.

Svjedokinja je kazala kako u istrazi nije spominjala Jelku Milićević, jer su, kako je kazala, tužitelji inzistirali da je ona spomene.

”Govorili su mi: “Izgovorite ime Jelka da je sad idemo uhititi” – ustvrdila je danas Alagić. Kazala je da se ona na taj način ograđivala, govoreći im “da o tome pitaju Jelku”.

Kako je danas rekla na pitanje odvjetnice Nožice, Milićević je na samoj sjednici obrazlagala stanje proračuna i govorila da je proračun solventan, te da se mogu izdovjiti sredstva za nabavku respiratora.

Na upit Nožice da li je izričito spomenula respiratore ili medicinsku opremu, kazala je da je rekla “za medicinsku opremu”.

Nakon sjednice joj je, kako je navela, rečeno da pripremi prijedlog odluke za izdvajanje sredstava u iznosu od pet milijuna KM za nabavku respiratora.

Nožica je svjedokinji prezentirala i informaciju o aktivnostima Federalnog stožera civilne zaštite od 9. travnja u kojoj stoji rečenica da je 3. travnja zaključen ugovor o kupovini respiratora. Iznad te rečenice nalazi se tabela o izdvajanju sedam milijuna KM.

Dokument falsifikat

Nožica je kazala da je teza obrane da je taj dokument falsifikat, te pitala svjedokinju zbog čega se u tekstualnom dijelu navode samo respiratori, a ne i ostala oprema koja je kupljena za razliku novca.

Alagić u prvi mah nije mogla dati jasno objašnjenje, ali je nakon intervencije sutkinje Džemile Begović koja joj je pojasnila pitanje, kazala da drugu opremu nije navela u toj informaciji jer je ona nabavljena nakon sačinjavanja te informacije, te da je to navedeno u sljedećoj informaciji.

Nožica je svjedokinju pitala i o sjednici na kojoj se razmatrala izmjena sastava Stožera civilne zaštite, a o čemu je ranije svjedočila Alagić, kada je kazala da su na toj sjednici bili prisutni Milićević i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar.

Nožica je tada prezentirala zapisnik sa sjednice na kojem se konstatiraju prisutni, među kojima nisu Milićević i Pehar.

”Sad iz zapisnika vidim da nije bila prisutna. Znam da je Pehar donio taj plan i obrazlagao…”- kazala je Alagić, na što je Nožica kazala da je to poznato iz svjedočenja ranijih svjedoka, ali da je to bilo na jednom od sastanaka.

Upitala da li je izmjenom pravilnika koji je tada usvojen Milićević bila onemogućena da samoinicijativno zakazuje sjednice Stožera, Alagić je kazala “da ne može tumačiti što je zakonski određeno, ali da su nakon toga sjednice zakazivane na isti način kao i ranije”.

Poznanstvo sa Solakom

Nožica je svjedokinju pitala i da li je u prijateljskom odnosu sa suspendiranim direktorom FUCZ-a Fahrudinom Solakom, na što je ona kazala da ga poznaje 18 ili 19 godina.

Na pitanje odvjetnice da li je ona “bila jedina koju je Solak molio da nešto uradi”, rekla je da je “u većini slučajeva direktor konstruirao naloge na način molim vas da uradite to ili to”.

Tužitelj Mirza Hukeljić u dodatnom ispitivanju svjedokinje tražio je da još jednom kaže da li je Milićević na sjednici da je pronađen dobavljač za respiratore, na što je svjedokinja kazala da nije na sjednici, već da je nakon sjednice obavijestila da je potrebno da se napravi zahtjev za izdvajanje sredstava.

Tužitelj je pitao svjedokinju kako je moguće da je ranije, kad god je suočena sa razlikama u iskazima tvrdila da je zbog presije koju su na nju vršili tužitelji, točno ono što je pričala u sudnici, a ne u Tužiteljstvu, dok samo u ovom slučaju tvrdi da je točno ono što je rečeno u istrazi, a ne ono što je rekla u sudnici, što svjedokinja nije mogla objasniti.

Suđenje će biti nastavljeno 24. studenog u 9 sati, za kada je planirano saslušanje još tri svjedoka optužbe.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Džafer
Džafer
8 mjeseci prije

Nekada je bilo-ljudi moji je li ovo moguće. Promjenio se vakat- u basni je sve moguće.

Neumska Džamija
Neumska Džamija
8 mjeseci prije

🙁

Last edited 8 mjeseci prije by Neumska Džamija
dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Šta ti kažeš na ovo?  Neumska Džamija
8 mjeseci prije

Pojeo vuk i magarca i respiratore 🙁 , to će biti epilog suđenja u kojem sarajevski islamisti ko fol sude sarajevske islamiste 🙁 ! Da poentiram: vrh SDA je htio da 10 miliona dolara preusmjeri srebreničanskim islamistima kao pomoć za razvoj džihada i islama u Podrinju i tako smo došli do tragikomične situacije da malinar kupuje high tech opremu 🙁 …

Zdenko
Zdenko
Šta ti kažeš na ovo?  dr Haso, buregdžija
8 mjeseci prije

Ma jašta zaboravite ovo. Čitajte – svi su oslobođeni. Zato su ovo I otegli ko teraviju.

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
8 mjeseci prije

Vozdra raja – vozdra So-ro-šev-ci 🙂 !

Pogodite tko Vam se opet vratio 😎 (nije Lesi – da kome ne padne na pamet!!!) .

Zdenko
Zdenko
Šta ti kažeš na ovo?  dr Haso, buregdžija
8 mjeseci prije

Onaj što Dunji nije htio Uršku namestiti u Ljubljana.

Micelj
Micelj
8 mjeseci prije

Od ovih talibana treba se odvojiti i napraviti HERCEG-BOSNU pa nek se sami sobom bave..HRHB HRHB. HRHB

Zdenko
Zdenko
Šta ti kažeš na ovo?  Micelj
8 mjeseci prije

Tako je 👍👍

Anonimus
Anonimus
8 mjeseci prije

Islamisti će urušiti sve institucije države BiH, a na kraju i samu državu.

Oni se doduše nadaju da će na njenim ruševinama podići svoju Islamsku republiku Bosnu.

Nezgodno im je to kockanje.

Zdenko
Zdenko
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimus
8 mjeseci prije

Već su sve uništili. Nikad nisu državu imali. Ne znaju šta s time raditi.