Published On: Uto, stu 2nd, 2021

Svijet gleda i šuti dok žene u Afganistanu pozivaju isti taj svijet u pomoć: Umiremo!

“Zašto svijet mirno gleda kako umiremo?”, stajalo je na jednom od natpisa koje su nosile prosvjednice u Kabulu.

Na prosvjedima u utorak u Kabulu žene su tražile svoja prava na rad i obrazovanje i prozvale međunarodnu zajednicu poručivši da “svijet gleda i šuti dok one umiru”, prenosi Hina.

“Zašto svijet mirno gleda kako umiremo?”, stajalo je na jednom od natpisa koje su nosile prosvjednice u Kabulu. Njih desetak riskiralo je bijes talibana koji su demonstracije zabranili i gušili ih silom od kada su u kolovozu preuzeli vlast.

Prije nego su islamisti udaljili medije koji su pratili prosvjed, aktivistice su uspjele istaknuti transparente na kojima traže pravo na obrazovanje i na rad.

“Tražimo od glavnog tajnika UN-a da nas podrži u traženju prava na obrazovanje i rad. U ovom nam je trenutku sve uskraćeno”, rekla je za AFP Wahida Amiri, jedna od organizatorica Spontanog pokreta žena aktivistica u Afganistanu. Njihov je prosvjed koji se bavi, kako je navedeno, “političkom, društvenom i ekonomskom situacijom” u Afganistanu, trebao biti održan u blizini UN-ove misije (UNAMA), no u zadnji tren je premješten na drugu lokaciju.

Riječ je o ulazu u bivšu “Zelenu zonu”, gdje se nalaze zgrade nekoliko zapadnih veleposlanstava, koja su uglavnom napuštena nakon što su talibani preuzeli vlast.

Naoružani talibanski stražari na ulazu u osigurano područje zatražili su od prosvjednika i medija da se udalje.cAFP-ov izvjestitelj svjedočio je dolasku pojačanja od još desetak, uglavnom naoružanih talibanskih stražara koji su odgurnuli novinare te jednom od lokalnih reportera zaplijenili mobitel kojim je snimao prosvjed.

“Nemamo ništa protiv talibana, samo želimo u miru prosvjedovati”, rekla je Wahida Amiri.

Simbolične demonstracije žena postale su česta pojava u Kabulu posljednjih tjedana, pošto im talibani još uvijek nisu dopustili povratak na posao, a većini djevojčica još je uvijek zabranjeno ići u školu.

Prošlog četvrtka oko 20 žena smjelo je prosvjedovati više od sat i pol, no talibani su pretukli nekoliko lokalnih i inozemnih novinara koji su pratili prosvjed.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Jurica
Jurica
1 godina prije

Uskoro će i u Sarajabadu tako biti.

Jurica
Jurica
1 godina prije

Lijepe mlade ženice.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

Ni ovim kotilicama bulicama nije vijerovati .