Published On: Wed, Jul 6th, 2016

BALKANSKA ULRIKE MEINHOF: Svi se pitaju tko je fatalna Bojana Mitić nakon što je Interpol objavio fotografije 160 BH kriminalaca…


Jučer je Interpol objavio imena 160 opasnih BH i balkanskih kriminalaca. No jedno lice odmah je privuklo pažnju javnosti.

Tko je balkanska  Ulrike Meinhof?

Radi se o 26-godišnjoj Bojani Mitić iz Niša koja se našla u društvu najgorih ubojica. Premda to nije njena primarna “struka”. Ona je naime bila sudionica dvaju filmskih pljački zlata i dragulja. U Emiratima i Lihtenštajnu.

Na sajtu Interpola još ranije objavljene su tjeralice s fotografijama četvero državljana Srbije, koji su osumnjičeni za spektakularnu pljačku zlatare u Dubaiju i krađu nakita iz draguljarnice u Lihtenštajnu. Na istom sajtu nalaze se i fotografije dvoje njihovih suučesnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.  Jedna od njih je i Bojana M.

Za pljačke su osumnjičeni Milan Ljepoja (31), Bojana Mitić (26), Mladen Lazarević (27) i Miloš Jovanović (30), svi iz Niša, kao i Predrag Lovrić (32) iz Karlovaca i Duško Poznan (29) iz Bihaća.

– Ljepoja je  bio vođa grupe i glavni organizator pljačke u Emiratima, 15. travnja 2007-e godine. S njim su bili Lazarević i Poznan, dok je četvrti sudionik pljačke, također iz Niša, početkom kolovoza uhićen u Nizozemskoj – kaže izvor “Blica” iz vrha MUP-a Srbije.

Njih četvorica su tog dana s dva automobila marke “audi” ušli u Tržni centar “Vafi” u centru Dubaija. Bijeli “audi” su parkirali pored draguljarnice “Graf”, dok su crnim automobilom, vozeći unatrag, razbili izlog zlatare. Iz automobila su potom istrčala trojica maskiranih muškaraca. Uletjeli su u zlataru i samo devedeset sekundi kasnije izašli iz nje s dvije vreće  pune nakita, vrijedne više od deset milijuna eura.Policija je odmah blokirala ulice u centru grada ali su, kako je kasnije utvrđeno, pljačkaši već istog dana uspjeli napustiti Dubai i avionom otputovati u zapadnu Europu.

– Policija Emirata najprije je identificirala Bojanu Mitić, kao sučesnicu pljačke. Ona je kreditnom karticom, izvađenom na krivotvorenu putovnicu, platila rentiranje “audija”, koji je korišten u pljački. Policija je uspjela je identificirati prateći njene razgovore mobitelom. Tako su utvrđeni njeni kontakti i sa ostalim osumnjičenima – Ljepojom, Lazarevićem, Poznana i Jovanovićem. Njih je policija Lihtenštajna već dovodila u vezu s pljačkom draguljarnice u Vaduzu, iz koje je na sličan način u veljači ukraden nakit vrijedan više milijuna eura – kaže naš izvor.

Kako je moguće da do danas Mitićeva nije uhićena, iako je prošlo gotovo deset godina nije poznato.


Hladnokrvna ubojstva, brutalna silovanja, krijumčarenje droge i slični teški delikti upisani su u policijske dosijee opasnih kriminalaca iz BiH, za kojima traga Interpol. Na potjernicama Međunarodne kriminalističko-policijske organizacije nalazi se čak 160 imena iz BiH, od kojih su neka svima dobro poznata, jer je riječ o ljudima koji imaju izuzetno mračnu prošlost, pišu Nezavisne novine

Osim famoznog pripadnika Islamske države Jasmina Keserovića (22), zbog terorizma su na listi i Edin Pečenković (53), koji je otišao u Siriju 2013. godine, ali i još četiri osobe, i to Sulejman Mešanović (28), Ibro Ćufurović (21), Ramo Grahović (49) i Senad Kasupović (36). Sve ih traži BiH radi odsluženja zatvorske kazne zbog organiziranja terorističke skupine i srodnih kaznenih djela.

Zbog silovanja je na potjernici pet bh. građana, uključujući i Senada Kajtezovića (35) iz okolice Velike Kladuše, koji je optužen da je to kazneno djelo počinio 2003. godine. Navedeno je u optužnici da je 29. srpnja te godine svojim golfom povezao tada osamnaestogodišnju Maju M. do kamenoloma u mjestu Marjanovac i silovao je pod prijetnjom da će je ubiti. Optužnica protiv njega potvrđena je šest mjeseci kasnije, ali do suđenja uopćee nije došlo, jer je on izbjegavao dolazak u sud, a zatim i umakao, kako se vjeruje – u Francusku.

Alarmantno je i to što se čak 26 bh. državljana nalazi na Interpolovim potjernicama zbog ubojstava, s tim što se dio odnosi i na zločine počinjene tijekom prošlog rata u BiH.

Na primjer, navedeno je ime Alberta Topića (45), koji je u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, jer je s još jednim vojnikom 1993. ubio čak devet članova jedne obitelji, u selu Mokronoge, kod Tomislavgrada. Zbog ubojstva se traga i za Mervanom Šljivarom (35), kojeg terete da je u rujnu 2014. u Cazinu sudjelovao u likvidaciji Nedžada Kličića, zvanog Krajiški Rambo. Štaviše, Šljivar je početkom ove godine ranjen u Ljubljani, ali nije izručen bh. organima, jer ima i slovensku putovnicu.

Na popisu je i Džemal Kapetanović, kojeg potražuju češke vlasti radi odsluženja zatvorske kazne zbog optužbi za pokušaj ubojstva, proizvodnju narkotika te njihovo posjedovanje i prodaju. Imovinski delikti su također čest razlog zbog kojeg su bh. građani završili na potjernicama. Tako je, primjera radi, u bjekstvu i Ratko Pantoš (38), Prijedorčanin, koji je pobjegao iz bihaćkog zatvora, gdje je izdržavao kaznu od pet godina zbog teškog razbojništva. I nekoliko žena iz BiH je na potjernicama, uključujući i poznatu kraljicu džeparoša Sabahetu Džindo, koja je do sada više puta uhićivana, ali i Bojanu Mitić, člana međunarodne bande “Pink Panter”, koja ima i bh. državljanstvo.

Inače, sama BiH traga za oko 120 osoba preko javnih međunarodnih Interpolovih potjernica. U Uredu Interpola u Sarajevu kažu da ne mogu otkriti koliko ima potjernica koje nisu javno objavljene.

“Nadležni organi koji dostavljaju zahtjeve za raspisivanje međunarodnih potjernica u svakom pojedinačnom slučaju odlučuju je li u interesu istrage ili pronalaska tražene osobe da potjernica bude javno objavljena”, navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu je i Ured Interpola za BiH.

Lica s potjernica:

Albert Topić

Optužba: Ubio devet osoba

Mervan Šljivar

Optužba: Ubojstvo

Džemal Kapetanović

Optužba: Pokušaj ubojstva, zlouporaba droga

Senad Kajtezović

Optužba: Silovanje

Jasmin Keserović

Optužba: Organiziranje terorističke skupine

Edin Pečenković

Optužba: Organiziranje terorističke skupine

Ratko Pantoš

Optužba: Teško razbojništvo

Sabaheta Džindo

Optužba: Krađe

Bojana Mitić

Optužba: Oružana pljačka