Published On: Sri, srp 6th, 2016

Parlament naredio deblokadu računa bolnica, Porezna odbija

Unatoč alarmantnom apelu o ugrožavanju pacijenata, račune bolnica u Mostaru i dalje blokira Porezna uprava FBiH, a oni koji moraju na hitne operacije srca do daljnjeg će biti upućivani u Zenicu.

Podsjetimo, iako je Dom naroda Parlamenta FBiH na prošlotjednoj sjednici, između ostaloga, donio zaključak da Vlada FBiH naredi Poreznoj upravi FBiH da prekine blokadu računa zdravstvenih ustanova do donošenja zakona o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova u FBiH, računi bolnica su i dalje blokirani, a zaposlenici Porezne uprave FBiH odlučuju koji lijekovi trebaju bolnicama, a koji ne.

Budući da djelatnici Porezne uprave FBiH smatraju da Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar ne trebaju aparati koji tijekom operacija srca održavaju pacijente na životu, ova vrsta liječničkog zahvata se do daljnjeg ne može obavljati u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsjetimo, SKB Mostar jedna je od tri bolničke ustanove kojoj je suosnivač FBiH. U ovakvu situaciju dospjeli su isključivo iz razloga što su pružali više usluga nego što su ih mogli naplatiti. “Kada bi bolnica mogla naplatiti sve ono što uradi, odnosno po jedinici usluge, po cijenama koje vrijede u ovoj državi godišnje bi bila u plusu 30 milijuna KM”, kazao je nedavno ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru dr. Ante Kvesić.

Direkt.ba/VL

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>