Subota, 22 lipnja, 2024

Šveđanke odabrale riječ za samozadovoljavanje

Must Read

Ženska seksualnost, a osobito samozadovoljavanje i dalje je tabu tema u mnogim zemljama, no Švedska asocijacija za seksualnu ravnopravnost (RFSU) koja se zalaže za otvoren i pozitivan pogled na seksualnost i veze ovo je odlučila promijeniti započevši potragu za riječi koja bi simbolizirala žensko samozadovoljavanje.

Nakon pokretanja natječaja za novu riječ RFSU je primio niz prijedloga, a u finalni izbor ušle su 34 riječi, uključujući: ‘klittra’, ‘pulla’, ‘runka’ i ‘selfa’. Nakon mjeseci stimulirajuće rasprave članovi/ce RSFU-a izabrali su riječ ‘klittra’, a sada pokreću inicijativu da se riječ uvrsti i u rječnik.

Konačan odabir riječi uslijedio je nakon ankete na RSFU konferenciji održanoj u  Västerås-u, a ‘klittru’ su po popularnosti slijedile ‘pulla’ i ‘runka’.
RSFU u službenoj izjavi navodi da se od žena ne očekuje da imaju seksualne želje kao muškarci, što se odražavalo u nepostojanju riječi koja bi opisala njihovo samozadovoljavanje, a ističu da je prednost riječi ‘klittra’ činjenica što naglašava važnost klitorisa za seksualno zadovoljstvo žena.
Riječ masturbacija, problematična je utoliko što ju gotovo svi povezuju s muškarcima, istovremeno smatrajući da se žene uopće ne upuštaju u taj solo čin, a Kristina Ljungros iz RFSU-a smatra da je izostanak rasprave o ženskom samozadovoljavanju, čak i u Švedskoj koja se po tom pitanju smatra izuzetno liberalnom, usko vezan s nepostojanjem riječi koja bi ga opisala.
Sada je na Šveđanima/kama da počnu koristiti riječ, a onda će biti samo pitanje vremena kad će se ‘klittra’ naći i u službenom rječniku švedskog jezika. [J.V.] TheLocal.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -