Published On: Pet, lis 24th, 2014

Šveđanin Wigemark novi posebni predstavnik EU u BiH?

Švedskom diplomatu Larsu-Gunnaru Wigemarku ponuđena je dužnost novog posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, tvrdi u petak sarajevski “Dnevni avaz”.

Wigemark (54) trenutačno obnaša dužnost predstavnika EU u Pakistanu, na koju je postavljen 2010. godine, a prije toga je obnašao dužnost šefa odjela za sigurnosnu politiku pri Europskoj komisiji.

Iz njegova životopisa dostupnom na mrežnim stranicama EU može se vidjeti da je diplomirao društvene znanosti na Sveučilištu Harvard.

Tijekom diplomatske karijere u švedskom ministarstvu vanjskih poslova bio je na dužnostima u Beogradu, Washingtonu, Bruxellesu, Kabulu i Moskvi, prenosi Hina.

Sadašnji posebni predstavnik EU u BiH Peter Soresen napušta tu dužnost krajem listopada kako bi preuzeo dužnost predstavnika Unije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

Ured posebnog predstavnika EU za BiH i delegacija EU koja djeluje u Sarajevu najveća su diplomatska misija Unije u svijetu što se ističe kao dokaz koliko je ta zemlja važna za EU.

Među mogućim Sorensenovim nasljednicima do sada su spominjana imena donedavnog veleposlanika Češke u BiH Tosama Szunyoga i Slovenca Jelka Kacina, koji je bio posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju.

Na najavu Kacinove kandidature prošlog je tjedna burno reagirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Dodik je slovenskog europarlamentarca otvoreno uvrijedio nazvavši ga “političkom vucibatinom” ustvrdivši kako on protežira Bošnjake.

R.I./Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare