Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Hrvatski tv-kanal ne bi imao problema s pretplatom

Must Read

Televizijski kanal na hrvatskom jeziku ne bi trebao imati problema s pretplatom, barem kada su u pitanju čitatelji portalBljesak.info, koji su sudjelovali u anketi.

Naime, na pitanje ‘Biste li plaćali pretplatu za TV kanal na hrvatskom jeziku?’, 662 čitatelja su odgovorila potvrdno. Od 1.428 onih koji su sudjelovali u anketi, njih 421 ne bi plaćalo pretplatu, a da Hrvatima ne treba nam kanal smatra 345 čitatelja.

Inače, kanal na hrvatskom jeziku stara je i nedovršena priča, koja se posebno aktualizira u predizborno vrijeme. Tako je bilo i ovaj put, kada je lider HDZ-a BiH i budući hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, rekao kako će iduće godine Hrvati imati tv-kanal.

”Želimo kanal na hrvatskom jeziku kao dio javnog RTV sustava BiH, i vrlo jasno ću kazati, dobit ćemo ga iduće godine kada se vratimo u vlast”, rekao je Čović na jednom predizbornom skupu.

No, ideja o trećem kanalu odavno je samo ideja, koju pak odbijaju bošnjačke političke stranke.

Naime, Vijeće ministara BiH većinom je glasova početkom prošle godine utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH. Predložio ga je predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) nakon što resorno ministarstvo nije pripremilo i u programu rada za 2013. godinu predložilo izradu ovog zakona. Ovim prijedlogom previđa se osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku kao četvrtog javnog televizijskog servisa u Bosni i Hercegovini (uz BHRT, i entitetske FTV i RTRS).

Bio je ovo prvi ovo ozbiljniji korak ka utemeljenju javnog televizijskog kanala na hrvatskom jeziku nakon što je ista inicijativa 2008. završila pred Ustavnim sudom FBiH zbog pokretanja pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa od strane Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga uslijedili su prosvjedi stranaka, od SDP-a, preko SDA i SBB-a, koje su rekle kako neće dopustiti osnivanje hrvatskog tv-kanala.

”SBB smatra da osnivanje vodi etničkoj podjeli medijskog prostora, a time i etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine”, navedeno je u priopćenju stranke Fahrudina Radončića

”SDP BiH smatra da je to uvod u rušenje cjelokupnog postojećeg koncepta sistema javnog RTV emitiranja kojim se žele uspostaviti etnički javni servisi, umjesto sadašnjih na entitetskom i na državnom nivou, a time i dalja etnička podjela bh. društva u kojem bi, po zamišljenoj logici, svaki narod imao svoj javni RTV servis”, priopćili su iz redova SDP-a, kojih se nakon ovih izbora neće puno pitati.

pretplataanketa500

No, na okruglom stolu o hrvatskom tv-kanalu koji je održan na Filozofskom fakultetu u Mostaru, rečeno je pak kako je ”problem što entiteti imaju televizije, a ne narod”.

S druge strane, Upravni odbor BHRT-a objavio je kako naplata RTV pristojbe bilježi stalni pad, a procjenjuje se da će po ovom osnovu do kraja 2014. godine prihod BHRT-a biti manji za više od tri milijuna KM.

 

bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -