Published On: Čet, pro 20th, 2012

Svečanu zakletvu položilo 284 mladih vojnika

Pripadnici 11. generacije vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću kod Sarajeva položili svečanu zakletvu i potpisali prve ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu.
U prisustvu najviših dužnosnika Ministarstva obrane BiH i OSBiH, NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, članova vojno-diplomatskog kora i predstavnika međunarodnih organizacija, te obitelji, rodbine i prijatelja, svečanu prisegu položilo je 284-oro mladih vojnika, od kojih 28 djevojaka. Oni će, nakon uspješno okončane osnovne obuke, početkom naredne godine biti raspoređeni u operativne jedinice OSBiH diljem Bosne i Hercegovine.
Sudionike svečanosti pozdravili su i čestitke mladim vojnicima uputili ministar obrane BiH Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić i zapovjednik Centra za osnovnu obuku OSBiH pukovnik Samir Nukić, istaknuvši važnost pomlađivanja sastava i strukture profesionalnog kadra u OSBiH.
Ocijenjeno je da je i ova generacija upješno završila ciklus osnovne obuke te da su novoprimljeni mladi vojnici osposobljeni za izvršavanje zadataka u sklopu misije OSBiH te za daljnju stručno-specijalističku obuku u matičnim postrojbama, čime im se otvara perspektiva za napredovanje u službi i unapređivanje tijekom vojničke karijere.
Naglašeno je da ustroj OSBiH predstavlja primjer uspješno provedene reforme, te da se postignuća u obrambenom sektoru pozitivno reflektiraju i na sve druge oblasti u BiH, te jačaju uvjerenje da je moguće ostvariti napredak neophodan za približavanje BiH punopravnom članstvu u NATO i Europskoj uniji, kao ključnim koracima za stabilnost, prosperitet i svestrani razvoj BiH.
Istovremeno, izražena je spremnost za nastavak procesa reforme, kao i odlučnost da OSBiH ostanu kredibilan partner na globalnom planu te da dostignutim standardima interoperabilnosti doprinose uspjehu mirovnih misija u svijetu.
U tom kontekstu, dužnosnici MO i OSBiH iskazali su zahvalnost NATO-stožeru u Sarajevu i Glavnoj komandi EUFOR-a za podršku u obuci i dostizanju spomenutih standarda.
Rezultat spomenutih aktivnosti je dosad uspješno educiranih 11 generacija (klasa) kandidata i novih 3164-oro mladih vojnika u zapovjedništvima i postrojbama OSBiH.
Prije zvaničnih obraćanja, upriličeni su postrojavanje i smotra pripadnika 11. generacije mladih vojnika te predaja raporta najvišim dužnosnicima Ministarstva obrane BiH i OSBiH, kao i intoniranje državne himne.
Svečanost u povodu polaganja zakletve bila je prilika i za uručivanje pohvala kandidatima koji su postigli najbolje rezultate tijekom tromjesečne osnovne obuke te za prigodno druženje.
Najboljim u 11. generaciji proglašeni su Dijana Tešić, Dragan Nedić, Senadin Husagić i Ivan Stanić. U izjavi za medije naglasili su da su ponosni na postignute rezultate, te da su spremni svoja iskustva podijele s kolegama iz klase, kao i da se i nadalje maksimalno angažiraju da bi na najbolji način odgovorili misiji i zadacima koje podrazumijeva profesionalna vojna služba u OSBiH .

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare