Sve je spremno za najstariju seosku proslavu u posuškoj općini…

Ove godine u selu Bage na blagdan Svetog Roka 16. kolovoza održat će se jubilarna 60-a tradicionalna Bagina proslava “STARI-MLADI”. Krenulo je spontano jer su te 1962. sa prvim putovnicama krenuli u svi (je)t. Tako je i naš Jerko Antin Bago pošao u Argentinu na rad i napravio oproštaj od svoga sela.

U Topali je ispekao dvoje janjaca.

A prije toga su zaigrali nogomet podjeljeni na stare i mlade. Od tada je to postala tradicija koja se nije prekidala . I ove godine očekuje se preko stotinu odraslih Baga sa svih strana, a sa djecom bit će ih ponaški rečeno “mašala”.

Posebno nam je drago što dođu naše Bage iz Odžaka čiji je pradjed odselio iz Baga prije skoro stotinu godina. Doći će i naše Bage iz susjednog Imotskog.
Sve Bage potječu od Tadije Bage koji je tu došao 1812 godine.

Stoga ove godine selo slavi svojih prvih 210 godina. Uz nogomet u Topali i večeru i tradicionalne igre u selu, Bage po starom dobrom običaju zoru s pismom dočekaju. Već drugu godinu za redom će se također dodijeliti i nagrada ” zlatna motika ” koju po mišljenju seoskog povjerenstva dobije Seljak godine u Baga.

Zbog originalog večernjeg programa i raznih dječijih igara i pjevanja , ovoj tradicionalnoj proslavi se ponajviše raduju najmanje Bage, koji je cijelu godinu željno iščekuju.