Utorak, 16 travnja, 2024

SVE BI SEBI Bošnjačke udruge i institucije traže ostavku ministrice Dujmović

Must Read


Dvadeset dvije institucije i udruženja u zajedničkom prosvjednom pismu protiv odluke Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, između ostalog, zatražili su od Vlade FBiH hitno poništenje odluke ministrice Zore Dujmović i njenu hitnu ostavku zbog, kako su naveli, “kršenja zakona, samovolje i anti-europske politike”, javlja Anadolu Agency (AA).
“Predstavnici i predstavnice potpisanih institucija, najoštrije prosvjeduju protiv katastrofalnog uništavanja međunarodne kulture u BiH provedenog kroz odluku Zore Dujmović, ministrice za kulturu i sport FBiH, o raspodjeli sredstava po Javnom natječaju za međunarodne projekte od posebne važnosti za FBiH i BiH od internacionalnog značaja”, navodi se u pismu.
Ističe se da je ministrica Dujmović “višestruko prekršila Odluku o programu utroška sredstava za kulturu Vlade FBiH, samovoljno uvela nacionalni kriterij za raspodjelu sredstava za međunarodnu kulturu u BiH i provela anti-europsku politiku u kulturi desetkujući sve međunarodno poznate programe, festivale, institucije i organizacije”.
Pismo su potpisali Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS, Sarajevske večeri muzike – SVEM, Balet Fest Sarajevo, Pravo Ljudski Film Festival, East West Center, Ars Aevi, Kamerni teatar ‘55, Pozorište mladih Sarajevo, Nihad Kreševljaković, Sarajevski ratni teatar, Bosansko narodno pozorište Zenica, Pozorište lutaka Mostar, MTM 1974., Sarajevska filharmonija, Deblokada, SCCA/pro.ba, Centar za kulturu “Sarajevo”, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Sarajevo Film Academy, Udruženje filmskih radnika Federacije BiH i Udruženje filmskih radnika u BiH, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, Udruženje rediteljica i reditelja u BiH i Udruženje Foton.
U jučerašnjem intervju Večerenjem listu ministrica Dujmović pojasnila je da je ministarstvo kulture objavilo rezultate natječaja za sufinanciranje kulturnih projekata”, te da je je raspodijeljena tek trećina novca za kulturu. Ona je kazala da je nelogično da kulturni projekti u Sarajevu dobivaju čak 75 posto novca za kulturu, a ostatak Federacije samo 25 posto, prenosi Hrvatski Medijski Servis.
-Počeli smo s pravednom raspodjelom, gledajući kvalitetu sadržaja, ravnomjernu nacionalnu i prostornu zastupljenost. Ocjenjivali smo svaki slučaj pojedinačno, a da smo pravedno raspodijelili novac pokazat će se najbolje kada objavimo cjelokupni iznos novca kojim Ministarstvo raspolaže, kazala je ministrica Dujmović.
Podsjetimo godinama unazad 90 posto novca iz Federalnog proračuna išlo je kulturnim projektima i institucijama u Sarajevu i na većinskim bošnjačkim područjima, dok su Hrvati dobijali tek 10 posto novca. Ministrica Dujmović odlučila je da se novac za kulturne projekte dijeli u omjeru 50: 50 posto između dva konstitutivna naroda/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -