Published On: Pet, lip 3rd, 2016

SVATKO U BIH IMA SVOG AMERIKANCA: “BiH stvorena da služi SAD i EU” tvrdi profesor Mayer…

BANJALUKA – Američki stručnjak za Balkan Steven Mayer smatra da je BiH fiktivna država koja nema osnovnih elemenata.  Njegov pogled na BIH dijametralno je suprotan od pogleda Daniela Serwera.

BIH društvo, kako se nalazi pod snažnom kontrolom stranih sila tako postaje i na dnevnopolitičkoj sceni prostor prepucavanja američkih intelektualaca. Dok europski a i naši domaći u BIH šute.  Tako će sarajevski mediji prenositi Serwera koji je naklonjen unitarizmu a banjalučki Mayera koji je federalist.

Hrvatski neće prenositi nikoga jer oni u SAD-u, premda se hvale ogromnom dijasporom nisu pronašli niti jednog intelektualca tko bi mogao kazati koju dobru za njih.

Uskoro će tako o BIH raspravu voditi samo američki profesori, američki veleposlanici govorit će nam kako da živimo , što da činimo, što smijemo govoriti  i što smijemo misliti.

Možda je fakat došlo vrijeme da SAD razmisli o posve novom pristupu Bosni i Hercegovini. Recimo da uvezu 2 milijuna američkih glasača u BIH i naprave si izvršnu vlast kakvu žele. Sudsku, medijsku, zakonodavnu  tu ionako već kontroliraju.

Samo je pravo pitanje zašto mi građani BIH nemamo pravo glasa u SAD. Budući da direktno ovisimo o izabranim vlastima u SAD-u. Tolike godine pod SAD upravom, a još nismo proglašeni za 51-u SAD državu. Nije fer.

“Situacija u BiH ne mijenja se godinama, jer je etničko pitanje dominantno, a podjele su sve veće. Posljednja dešavanja u uzavrelom ‘bosanskom proljeću’, među kojima je i odluka o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, samo su produbila krizu”, rekao je Mayer.

On ističe da se mora imati u vidu činjenica da je BiH, sa sadašnjom ustavnom strukturom, nastala uz ogromnu podršku EU i SAD, da bi služila njihovim interesima, a ne interesima svojih građana.

“BiH u budućnosti ima tri mogućnosti. To je da bude održana sadašnja ustavna struktura sa dva entiteta i tri konstutivna naroda, zatim da bude centralizirana, što priželjkuju SAD i Njemačka, ili  da Republika Srpska postane nezavisna”, ocijenio je Mayer.  Što bi se u tom trenutku dogodilo sa FBIH Mayer ne govori.

Mayer smatra da BiH nije formalno podijeljena, ali suštinski ne funkcionira kao država, i podsjeća da od 2006. godine postoje težnje za organiziranjem međunarodne konferencije  D2 na kojoj bi bila promijenjena ustavna struktura BiH.

“To nije moguće uraditi, jer SAD sve manje pažnje posvećuju zapadnom Balkanu. Sigurno je da ni Republika Srpska ne bi sudjelovala u promjeni ustavne strukutre BiH, jer je aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma osnova za postojanje Srpske”, pojašnjava Mayer.

On upozorava da bi u nekim novim ustavnim promjenama postojao rizik da Republika Srpska izgubi nadležnosti koje ima.

“Republika Srpska ima određenih problema, ali je sigurno uspješnija politička i ekonomska zajednica od Federacije BiH.

Zbog toga ne smije pristati na ustavne promjene, a nema ni objektivnih razloga za tako nešto”, ocijenio je Mayer.

On naglašava da je realnost, u kojoj funkcionira BiH, Daytonski mirovni sporazum.

“Ustavne promjene kakve priželjkuju Bošnjaci u BiH nisu moguće. U prilog ovome ide i činjenica da Republika Srpska ima bliske odnose sa Rusijom, ali i zbog političke stagnacije u FBiH”, rekao je Mayer. Govoreći o problemu koji je u BiH izazvan zbog donošenja odluke o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, Mayer navodi da je ovakva odluka donesena zbog političkih interesa.

“Ovakva odluka je donesena zbog etničkog pitanja koje je u BiH dominanto. Statističkom manipulacijom želi se podržati određeni politički stav koji je opasan za Republiku Srpsku, jer je njegov cilj promjena ustavne strukture BiH”, dodao je Mayer.

On napominje da Republika Srpska mora voditi računa o svojim interesima i ne gledati šta žele Washington ili Bruxelles.

“Sve važne odluke za Republiku Srpsku ne donose se nigdje u inostranstvu ili Sarajevu, nego samo u Banjaluci. Zbog toga se moraju znati i biti precizirani svi važni ciljevi”

Komentirajući sigurnosnu situaciju u BiH i regionu zapadnog Balkana, Mayer je rekao da postoji ozbiljan problem islamskog radikalizma, te ocjenjuje da je taj problem posebno izražen na Kosovu i u BiH i navodi da sve finansijski podržava Saudijska Arabija.

“U FBiH postoji izražen problem radikalnog islama, protiv koga se institucije moraju zajednički i predanije boriti. Suštinsko pitanje je da li to istinski žele”, zaključio je Mejer.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>