Published On: Pet, lip 3rd, 2016

Šefovi diplomacija 18 zemalja stižu u Banju Luku

Bosna i Hercegovina bit će domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) 15. i 16. lipnja, saznaje „Dnevni avaz“. Sastanak će biti održan u Banjoj Luci, a domaćin će biti Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH. U okviru ovog zasjedanja bit će održan i poseban sastanak ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana (WB6).

Usvajanje deklaracije

Tijekom ove godine BiH predsjedava ovom inicijativom, koja je dio europskog integracijskog procesa, koji radi s europskim organizacijama i institucijama. Inicijativa okuplja 18 zemalja članica, a do sada je, kako saznaje sarajevski list, dolazak na sastanak u Banju Luku potvrdilo 12 šefova diplomacija zemalja članica CEI-ja.

Teme sastanka, kako saznaje Avaz, bit će važna regionalna pitanja, s posebnim naglaskom na europski put zemalja aspiranata za članstvo u Europskoj uniji. Posebno je važno to što se očekuje da na sastanku bude usvojena deklaracija kojom će države članice sEI-ja pozvati na nastavak procesa proširivanja EU i na pružanje pune podrške zemljama kandidatima za ulazak u EU.

Inače, sEI je više od svih drugih inicijativa trasirao puteve zemalja članica približavanja europskim integracijskim procesima, pa je stoga veoma važno istaknuti da je od 18 zemalja članica ove inicijative njih 10 ujedno i u članstvu EU.

Važna podrška

Ta činjenica je veoma važna za europski put BiH, jer upravo podrška tih zemalja može biti ključna u slučaju naše zemlje za podršku za dobivanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU 2017. godine. Istovremeno, ova podrška može biti izuzetno važna za našu zemlju uoči predstojećeg srpanjskog summita NATO-a u Varšavi, na kojem će biti govora o aktivaciji Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u.

Kako saznaje sarajevski list, sastanku u Banjoj Luci nazočit će i predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja zajedno s SEI-jem ove godine organizira investicionu konferenciju za zemlje članice.

Države članice

BiH je punopravna članica SEI-ja od srpnja 1992. godine. Članovi Inicijative su još: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Češka, Mađarska, Italija, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina./HMS/