Published On: Thu, Oct 10th, 2013

Sutra otvaranje predstavništva RS u Washingtonu, žestoke reakcije Bošnjačkih udruženja

U Washingtonu će sutra , 11. listopada , svečano biti otvoreno međunarodno predstavništvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ( RS ) na čijem čelu je Obrad Kesić , lobista koji je na ovim prostorima poznat kao analitičar i kolumnist , javlja dopisnik Anadolu Agency ( AA ) .

Svečanosti će , kako je najavljeno , prisustvovati premijerka RS – a Željka Cvijanović i ministar financija Zoran Tegeltija .

Ovo je , poslije Srbije , Grčke , Belgije , Rusije , Austrrije , Izraela , Njemačke , ovo je osmo predstavništvo RS – a u svijetu . No , otvaranje predstavništva RS u Washingotonu , D. C. ima posebnu važnost jer je riječ o glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država ( SAD ) , svjetske velesile . Inače , Republika Srpska za ovakvu vrstu promocije godišnje izdvaja blizu tri milijuna maraka .

Bošnjačka udruženja oštro su reagirali na najave otvaranja predstavništva RS u Washingtonu .

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike ( KBSA ) Hamdija Čustović smatra da je otvaranje predstavništva entiteta RS u Washington , DC dio strategije stalnog atakovanje na državu Bosnu i Hercegovinu .

” To je samo posljednji u nizu strateških poteza velikosrpskih nacionalista koji ne odustaju od svog plana za razaranje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine . Naime , ovaj potez se treba razumjeti u kontekstu strateških ciljeva Milorada Dodika i rukovoditelja iz RS , čiji cilj ostaje konačno otcjepljenje Bosne i Hercegovine , to jeste nastavak politike Radovana Karadžića . Ono što su patrioti BiH uspjeli odbraniti u ratu , sada gube u miru , zbog inertnosti , strančki pristranosti , nedostatka strateškog djelovanja od strane bošnjačkih predstavnika u BiH , a da ne govorimo o kratkovidnosti koja je obično vezana samo za slijedeći izborni ciklus unutar ” fildžan ” države . Ovo što sada gledamo su posljedice letargije , strateških pogrešaka , i unutarnjih sukoba ” , kazao je Čustović za Anadolu Agency .

Čustović podsjeća da je KBSA još 2007. godine upozorio na djelovanje ” srpski lobist koji ciljano rade na više frontova postići svoje ciljeve ” .

” Na prvom mjestu je konstantno negiranje genocida u Srebrenici i BiH . Mi smo na ovom polju učinili velike stvari da upozorimo javnost , akademske krugove i političke organizacije o opasnosti negiranja genocida i pokušaja revizije historije o ratu u BiH . Tako je Srđi Trifkoviću zabranjen pristup Kanadi zbog djelovanja KBSA i Instituta za istraživanje genocida Kanada . Michael Dobbs i Michael Parentis su , također , zaustavljeni u širenju neistina i neigiranju genocida . Zatim , naši aktivisti su protestirali protiv Dodikovog govora na Columbia sveučilištu . Prvi smo reagirali protiv izvođenja ” Marš na Drinu ” u Ujedinjenim narodima ( UN ) i prkatično dobili ispriku generalnog tajnika Ban Ki – moona , zatim lobirali kod predstavnika State Departmenta da bojkotiraju tzv . konferenciju o radu ICTY koji je organizirao Vuk Jeremić ” , ukazuje Čustović .

Emir Ramić s Instituta za istraživanje genocida Kanada ističe da je ” otvaranje predstavništva entiteta RS u Washingtonu ima za cilj lobiranje za interese manjeg bh. . entiteta i njegovog političkog , akademskog i kulturnog establišmenta ” .

” Bh. . entiteti imaju pravo otvaraju predstavništva u svijetu , ali po Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora ona se ne mogu smatrati diplomatskim predstavništvima , jer po Bečkoj konvenciji to mogu biti samo predstavništva države BiH . Entiteti nisu država . U normalnim prilikama predstavništva entiteta se mogu koristiti za razvoj diplomatske ekonomije . U uvjetima kada je manji bh. . entitet produkavan na u Daytonu legaliziran rezultatima agresije i genocida u BiH , u uvjetima kada se premanentno negira zločin genocida kao historijska i pravna činjenica , u uvjetima kada politički establišment u manjem entitetu od Daytona pa sve do danas ima političku strategiju podržavljenja entiteta na račun uništenja države BiH i Bošnjaka , u uvjetima kada Bošnjaci nemaju nikakva prava i slobode u RS , otvaranje predstavništva u Washingtonu vidimo kao još jedan u nizu pokušaja da entitet RS preuzme što više nadležnosti države BiH u cilju slabljenja integriteta , suvereniteta i državnog kontinuiteta BiH ” , rekao je profesor Ramić .

– Lobiranje RS protiv BiH se isplati –

Član Bosanskohercegovačko američke akadmije znanosti i umjetnosti i aktivista u SAD – u Haris Alibašić , koji se već godinama bavi istraživanjem lobiranja i političkog utjecaja u SAD i Europi u vezi s BiH , tvrdi da se investicije u lobiranje od strane RS i Srbije uveliko isplaćuju .

” To se da vidjeti po perpetualnoj krizi u kojoj se nalazi BiH , bez ikakve adekvatne reakcije u Sjedinjenim Američkim Državama ( SAD ) iu Europi . Bitke za javno mnijenje i političke ciljeve se , nažalost , ne dobivaju uvijek sa poštivanjem prema istini , au ovom slučaju je to na štetu BiH . Zato vidimo sve više neistina i negiranje genocida koji se desio u BiH i iskrivljivanje činjenica o ratu u BiH i političkoj situaciji u državi BiH . Jedini odgovor na ovo je izravno ulaganje i podrška KBSA i Savjetodavnog Vijeća BiH , organizacijama koje se izravno bore za interese BiH u SAD , ali i Kanadi ” , tvrdi Alibašić .

– BiH se dovodi u pitanje –

Zaim Pašić , predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH kaže za AA da bi predstavništva RS , da je sreće , mogla pomoći i BiH u smislu promocije njene ekonomije i kulture .

” Međutim , tu će najmanje biti Bosne i Hercegovine i kao takva nisu ni potrebna jer imamo i Veleposlanstva BiH , kao i konzularnim predstavništvima BiH , te organiziranu dijasporu BiH koja može pomoći mnogo više nego ta predstavništva koja samo troše novac za prostor i uposlena lica . Trenutno stanje u BiH je vrlo komplicirano i dovodi se u pitanje sama Bosna i Hercegovina jer se sve koristi za interese pojedinaca koji se kriju iza naroda da bi ostvarili svoje ciljeve , a ne da se uspostavi demokratsko civilno društvo kao u drugim normalnim zemljama . Potreba je da se počne razmišljati o narodu koji treba posla i sredstva za bolji život , a znamo da je sve vise obrazovanih mladih ljudi bez posla . Organizovana dijaspora se već godinama nudila da pomogne ali , nažalost , uvijek je to teško ” , rekao je Pašić za AA .

Hamdija Čustović napominje da ne iznenađuje kako su čelnici RS uložili dodatnih najmanje 13 milijuna KM ( oko 6,6 milijuna eura ) ” kako bi intezivirali svoje aktivnosti i BiH prikazali kao propalu državu , a RS kao samostalnu državu i demokratsku volju srpskog naroda ” .

” Prednost BiH i njezinih patriota je da imamo istinu na svojoj strani , ali istina nije dovoljna ako ne postoje financijska sredstva da ta istina ne bude zasjenjena lažima . Bez strateškog financijskog ulaganja u aktivnosti koje sam spomenuo ranije , ta lažna percepcija može postati stvarnost . Na sreću , mi i dalje imamo puno prijatelja u Washintonu koji još uvijek pamte rat u BiH i genocid nad Bošnjacima , ali pitanje je vremena prije nego novac učini svoje ” , poručio je Čustović , te podvukao :

” Zato apeliramo na bošnjačke političare u BiH da nađu načina da koordiniraju aktivnosti , formiraju strategiju i ulagati financijska sredstva u propagiranje istine o BiH te ponude rješenja koja će osigurati jedinstvenu , demokratsku BiH , koja će biti članica NATO – a i Europske unije . U Kongresu SAD – a imamo preko 30 članova Kluba prijatelja BiH , a mi u KBSA , kao i naše kolege u Savjetodavnom Vijeću , smo uvijek spremni na suradnju da se ostvare navedeni ciljevi za države BiH ” .

 

( aa )