Petak, 19 travnja, 2024

HAAG Praljku oduzeta i obrana, mora vratiti 3,3 mil. eura Sudu

Must Read

Od sve šestorice bivših dužnosnika HR HB u najtežoj pravnoj i financijskoj situaciji nalazi se bivši zapovjednik HVO-a general Slobodan Praljak.

Oduzeta mu obrana

On je na ovotjednoj statusnoj konferenciji Haaškog suda u emotivnom nastupu priopćio kako je pred drugostupanjsku i konačnu presudu ostao bez oba odvjetnika i još mora vratiti sudu tri milijuna eura koje su mu dali za tu istu obranu. “Ja tvrdim ovdje pred javnosti da se od tajništva protiv mene vodi complot (urota), bez dokaza, bez provjere, nikad me nije nitko saslušao, nema kontrolnog mehanizma da se istraži…”, izjavio je Praljak tvrdeći kako je nalaz da može vratiti 3,3 milijuna eura troškova svoje obrane sudu – netočan. General Slobodan Praljak je zatražio i da se zbog cijele situacije s odvjetnicima privremeno obustavi žalbeni postupak dok ne dobije prijevode sa suđenja na jezik kojim govori, kako bi mogao spremiti žalbu. On je odlučio da se u žalbenom postupku brani sam, budući da mu tajništvo suda više ne želi plaćati odvjetnike, nakon što je utvrđeno istragom da posjeduje dovoljno sredstava da to učini sam, što on negira, najavljujući da će objaviti izvješće o imovini “gradu i svijetu”. Tijekom statusne konferencije Berislav Pušić se jedini požalio na uvjete u pritvorskoj jedinici, i to u vezi hrane “koja je jednolična i ispod svake razine konzumiranja”, zbog čega on i ostali moraju kupovati vlastitu hranu. “Mi nismo došli ovdje svojom voljom”, požalio se pritom Pušić žalbenom sucu Theodoru Meronu koji je potom naredio tajništvu suda da ispita navode o lošoj prehrani”, prenosi agencija SENSA-e.

Čeka se novo suđenje

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen potkraj svibnja na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora za zločine koje su osmislili u sklopu užeg oblika udruženog zločinačkog pothvata. Sudsko vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo je potkraj svibnja prvostupanjske presude bivšim čelnicima Herceg Bosne optuženima za zločine nad muslimanskim stanovništvom, i to devet godina nakon dobrovoljne predaje šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata. Sudac Jean-Claude Antonetti tada je pročitao sažetak zaključaka vijeća u kojem se prati kronologija sukoba u BiH. Presuda je bila napisana na 2629 stranica.

 

VLM

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -