Published On: Pon, svi 17th, 2021

SUPERBAKA OPET PRIJETI: Srbija riskira ekonomske štete ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane na Drini

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković, povodom postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu “Buk Bijela” na Drini, izjavila je da Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom.

“Međutim, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“, koji nema suglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine riskira, ne samo ekonomske štete, nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima. Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana obje zemlje, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine”, navela je Turković u pisanoj izjavi za javnost.

Ona je pozvala vlasti Republike Srbije da suradnju vrate u međudržavne okvire i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Vlasti entiteta RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i nastavljaju su s raspolaganjem državnom imovinom, odnosno potencijalima rijeke Drine. Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protuzakonite aktivnosti, te da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković danas su položili kamen temeljac za Hidroelektranu “Buk Bijela” na rijeci Drini, čiju gradnju će financirati elektroprivrede Srbije i republike Srpske u iznosu 220 milijuna eura./HMS/