Published On: Pet, ruj 28th, 2012

SUMNJA U OČITOST: Boras sumnja u korumpiranost HSP/NSRZB tužiteljstva kojim drma drug Ljiljanko

Gledajući kroz prizmu sigurnosti ljudi i njihove imovine, bez oklijevanja mogu reći da je sigurnosna situacija u Zapadnohercegovačkoj županiji na zadovoljavajućoj razini. Nemamo neriješenih najtežih kaznenih djela poput ubojstava, otmica i sl., već duže vrijeme u našoj županiji nije se dogodilo ni narušavanje javnog reda i mira velikih razmjera, a i u pogledu sigurnosti prometa zadnjih nekoliko godina bilježimo pozitivne tendencije. Što je najvažnije, mislim da se svatko bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost i bez obzira na politička uvjerenja u Zapadnohercegovačkoj županiji može osjećati sigurno, izjavio je ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Zdravko Boras u intervju Večerenjem listu 

On kaže kako ovakvo stanje nije plod slučajnosti, već rezultat dobrog, kako preventivnog, tako i represivnog, rada policije.

-Znajući sposobnosti policije, nemam razloga bojati se mogućih incidenata povodom predstojećih izbora. Županijska policija je dovoljno profesionalna i dovoljno sposobna da se može suočiti sa svim izazovima i sve svoje zadaće može izvršiti zakonito i u skladu s najvišim profesionalnim standardima. Građani se ne trebaju bojati mogućih incidenata uoči i tijekom izbora, ali se svi mi trebamo duboko zabrinuti zbog kupovine glasova i sličnih pojava koje dovode u pitanje i samu bit demokracije, kaže Boras.

Prema važećem Zakonu o kaznenom postupku, teret istrage i dokazivanja kaznenih djela je na Tužiteljstvima, a ne na policiji. Istrage vode nadležna Tužiteljstva, a policija im je tek servis, upozorava Boras.

-To moram naglasiti zbog uvriježene percepcije da je policija odgovorna za sve što ne funkcionira u državi. Također, moram naglasiti da smo krajem 2008. godine pokušali dokumentirati jedan slučaj političke korupcije, ali smo naišli na nerazumijevanje Županijskog tužiteljstva. Podsjećam vas, pojedini mediji su tada pisali o tome da je Narodna stranka Radom za boljitak isplaćivala 100 KM građanima koji su donijeli dokaz da su glasovali za tu stranku. Tragom tih natpisa kao i tragom raširenih glasina policija je provela određene izvide te je utvrdila postojanje indicija da su odgovorne osobe u navedenoj stranci, kao i stranka kao pravna osoba, počinili kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. O tim saznanjima policija je obavijestila Županijsko tužiteljstvo koje je odbilo provesti istragu, proglasivši se stvarno nenadležnim. Da rezimiram, da bi netko bio osuđen, policija i tužiteljstvo trebaju prikupiti dokaze o krivnji, a sud treba donijeti presudu temeljenu isključivo na zakonima, bez osluškivanja bila vladajuće politike. Odnosno, policija je tek jedna karika u lancu, a poznato je da je lanac jak onoliko koliko je jaka najslabija karika. Odgovorno tvrdim da policija nije najslabija karika, kazao je ministar Boras

Na konstataciju kako neizravno proziva sudove da osluškuju bilo vladajuće politike i pitanje može li tu tvrdnju argumentirati Boras je kazao:

Naravno da mogu. Spomenut ću samo jedan primjer. Javnosti je poznato kakvo je pustošenje županijskog proračuna napravila bivša županijska Vlada. Poznato je da je bivši ministar gospodarstva Žarko Karačić protivno zakonskim odredbama odobrio isplate višemilijunskih poticaja raznim Lijanovića tvrtkama, što je dokumentirano i dokazano. Unatoč tome Županijski sud u drugostupanjskom postupku oslobodio je Karačića uz obrazloženje da je on obavijestio Vladu o isplati poticaja. Pitam se, znači li to da, prema tumačenju Županijskog suda u Širokom Brijegu, ministar može i smije počiniti bilo koje kazneno djelo ako o tome prethodno obavijesti Vladu? Ili se to odnosi samo na ministre koji dolaze iz redova Lijanovića stranke?, upitao se Boras. ( R. I. / Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare