Published On: Pet, ruj 28th, 2012

O POBIJENIM HOMOSAPIENSIMA NI RIJEČI: Lavovi, kozorozi i krokodili koje je ubio Tito hit u Srbiji

Srbija i Jugoslavija su u svojoj povijesti imale svjetski poznate lovce među kojima je i Josip Broz, izjavio je za Tanjug Srbislav Stojšić idejni tvorac izložbe “Sa Titom na safari” koja privlači veliku pažnju posjetitelja 45. sajma lova, ribolova i sporta – LORIST na Novosadskom sajmu.

Prema riječima Stojšić na izložbi se mogu vidjeti brojni lovački trofeji koje su diljem svijeta odstrelili lovci sa ovih prostora, a ima primjeraka koji datiraju čak iz 19. stoljeća.

– Nadaleko čuveni lovci s ovih vojvođanskih prostora s kraja 19. stoljeća su grof Emil Talijan iz Novog Kneževca, Oscar Vojnić iz Subotice, Fenbah Balint iz Apatina i Arsen Damaskin iz Vršca – rekao je Stojšić dodajući da su ti trofeji ostali kao baština našem narodu i idanas je većina od njih u “prilično dobrom stanju”.
– Koliko je u tim godinama lovstvo na ovim prostorima bilo razvijeno svjedoči i činjenica da je prvi prirodnjački muzej u Americi otvoren punih deset godina kasnije nego što je otvoren naš prirodnjački muzej u Novom Knaževcu – ističe Stojšić.

“Nasljednik” te četvorice lovaca je, kako je rekao Stojšić, “lovac svih naroda i narodnosti” Josip Broz Tito, koji je, po Stošićevim riječima, bio zaista pravi lovac i koji je svoje brojne i izuzetno vrijedne trofeje ostavio svom narodu, a oni su u deobnom bilanci pripali Srbiji.
Na izložbi lovačkih trofeja na Novosadskom sajmu je oko 250 eksponata, dijelom su preparirane životinje, a veći dio izložbe čine rogovi europskog jelena, jelena lopatara, europskog srndaća, muflona i kljove divljih svinja.

– Na izložbi se mogu vidjeti i dvije prostirke Tanzanijskih lavova koje je Josip Broz ustrijelio 1958. godine u Etiopiji, ali i rogovi “Marka Pola” – velike azijske ovce koju je Tito odstrelio u azijskom dijelu tadašnjeg SSSR-a, kao i rogovi alpskog, te srednjeazijskog kozoroga – kaže Stojšić dodajući da je osim trofeja izložena i puška i lovačka oprema koju je Broz koristio.


Ideja za pravljenje jedne ovakve izložbe, po riječima Stojšić, inače vlasnika studija za prepariranje životinja, potekla je iz želje da što veći broj ljudi vidi zaista vrijedne trofeje koje su ustrijelili lovci sa ovih prostora, a koji imaju vrlo visoku vrijednost iu svjetskim okvirima.

– Problem je u tome što Republika Srbija nema prirodnjački muzej, niti muzej lovstva gdje bi gradjani mogli na jednom mjestu vidjeti sve vrijedne eksponate s kojima se izuzetno mali broj zemalja može podičiti – kazao je Stojšić dodajući da pažnja koju posjetitelji LORIST-a posvećuju izložbi najrječitije govori o njenoj atraktivnosti.

blic.rs

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare