Nedjelja, 26 svibnja, 2024

SULJO JE REKAO NE: Nema rekonstrukrije FBIH, Mostar će uvijek imati poseban Statut

Must Read

Sve radikalniji Sulejman, predsjednik  SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić razgovarao je danas s prvim zamjenikom visokog predstavnika Roderickom Mooreom o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, situaciji u Federaciji BiH i Mostaru.
Tihić je ponovio kako je SDA opredijeljena za europski put i članstvo u NATO, te da je spremna podržati rješenja za deblokiranje i ubrzanje ovih procesa.
Kada je riječ o presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci, lider SDA je kazao da SDA neće podržati nikakva asimetrična rješenja u izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao ni drugu izbornu jedinicu u Federaciji BiH.
“Pitanje ravnopravnosti naroda mora se tretirati odvojeno od slučaja Sejdić – Finci i mora obuhvatiti sve narode i građane Bosne i Hercegovine na cijelom teritoriju države, a ne tretirati interese samo jednog naroda u određenom dijelu jednoga od bh. Entiteta”, pojasnio je Tihić, priopćeno je iz SDA.
Daytonski sporazum, dodao je, nije u cijelosti implementiran, a ono što jeste nije učinjeno dosljedno.
“Zato danas imamo entitet Republika Srpska koji je entitet samo srpskog naroda jer su Bošnjaci, Hrvati i ostali diskriminirani, dok je Federacija BiH entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda, pri čemu većina ostvaruje dominaciju nad manjinskim narodom, ovisno od etničke strukture stanovništva u određenim dijelovima ovog entiteta. Država nema dovoljno nadležnosti da ispunjava svoje međunarodne i domaće obveze. Ovim pitanjima ćemo se morati u budućnosti baviti”, dodao je Tihić.
 
Šestorka radi protiv građana FBiH
SDA će iskoristiti sve zakonske i ustavne mehanizme i neće dopustiti realizaciju sporazuma Čović – Lagumdžija po tom pitanju, priopćeno je iz te stranke.
Tijekom razgovora o situaciji u Vladi Federacije BiH, predsjednik SDA je kazao kako je aktualna šestorka pokazala da radi protiv interesa građana Federacije BiH i posebno bošnjačkog naroda, što je i suština sporazuma Čović – Lagumdžija i Dodik – Lagumdžija.
“Svoje namjere šestorka je pokazala brutalnim kršenjem zakona i Ustava u pokušajima da ostvari političku kontrolu nad javnim rtv. servisom, policijom itd”, navodi se u priopćenju i dodaje kako je Tihić ovom prilikom pojasnio da je neutemeljeno pokušavati dovesti u vezu Vijeće ministara i Vladu Federacije BiH kada se radi o zaštiti vitalnog nacionačlnog interesa jer su načini formiranja Vijeća ministara i Federalne vlade potpuno različiti.
 
Mostar će biti posebno uređen
Vlada Federacije BiH može biti imenovana samo nakom izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH koji moraju imati najmanje po 1/3 glasova podrške klubova naroda koji ih predlažu.
Ova tzv. nova parlamentarna većina nema potrebnu podršku bošnjačkih izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
Moore i Tihić složili su se da rješenja za Mostar nema bez političkog dogovora političkih stranaka u Mostaru i bez njihove spremnosti na kompromis. Mostar će uvijek biti posebno uređen grad i krajnje je vrijeme da se ovaj proces intenzivira.
Roderick Moore istaknuo je kako je princip Vijeća za implementaciju mira očuvanje aktualnih mehanizama za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i etnički balans u Mostaru, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.
 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -