Published On: Uto, velj 5th, 2013

Gul najavio 'gospodarski bum' u Srbiji

Predsjednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdullah Gul poručili su u ponedjeljak iz Ankare da je vrijeme za jačanje suradnje dviju zemalja, a turski šef države najavio je “gospodarski bum” u Srbiji, izvijestili su srbijanski elektronički mediji o početku dvodnevnog posjeta Nikolića Turskoj.
Teme razgovora dvojice šefova država su, među ostalim, bile i ulaganja Turske u infrastrukturne projekte u Srbiji te utjecaj Ankare na stabilnost Balkana, a srbijanski predsjednik istaknuo je da se s turskim kolegom usuglasio kako će obojica “tek djelomice biti zadovoljni” kad trgovinska razmjena dviju država dosegne milijardu eura.
Doći će do gospodarskog buma i eksplozije u razdoblju pred nama. Očekujte da gospodarska suradnja bude sve intenzivnija“, prenose beogradski elektronički mediji turskog predsjednika.
Gul je je rekao da se već primjećuje napredak u gospodarskoj suradnji i osobno pozvao turske ulagače da ulažu u Srbiju.
Turski je predsjednik istaknuo da, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, Ankara smatra Srbiju svojim bliskim susjedom.
Nikolić je, kako izvješćuju beogradski mediji, rekao da je Srbija otvorena za turske investicije, za dolazak velikih turskih tvrtki u Srbiju, za gradnju infrastrukture i davanje koncesija na proizvodnju energije.
Prvog dana posjeta Turskoj srbijanski je predsjednik podupro prijedlog turskog kolege Abdullaha Gula da se trilateralni sastanak Srbija-Turska-Bosna i Hercegovina održi u svibnju u Ankari.