SULJAGIĆ: Moramo shvatiti da ispod naših nogu ne leži nafta, nego masovne grobnice

58bc6e5dbfe4a084b50d74cf54d19406Ekspert za genocid i preživjeli Srebreničanin Emir Suljagić izjavio je u razgovoru za Fenu da javni poziv građanima Bosne i Hercegovine da se prijave na glasanje u Srebrenici nema veza s politikom ni političkim strankama jer je pitanje Srebrenice iznad politike.

Dodao je da je to činjenica za sve koji su preživjeli pakao Srebrenice.

– Međunarodna zajednica je očito odlučila da Miloradu Dodiku preda u ruke Srebrenicu i to me, iako bolno, uopće ne čudi imajući u vidu da su nas četiri godine sprečavali da se branimo od genocida. Zašto bi sada bilo drugačije? Naprosto moramo shvatiti da ispod naših nogu ne leži nafta, nego masovne grobnice, i da je sudbina naše zemlje, naše države, u našim rukama – kazao je Suljagić

Suljagić je pojasnio da je nakon upućivanja javnog poziva građanima Bosne i Hercegovine da se prijave za glasanje u Srebrenici dobio pozitivan odgovor od mnogih, te da se svi slažu da je Srebrenica crvena linija preko koje se ne smije preći, jer bi to bio “posljednji ekser u mrtvački kovčeg države na polovini teritorije ove zemlje”.

– Usto, izbori u Srebrenici po sada važećim pravilima će legalizirati genocid kao sredstvo uspostavljanja većine u ovoj zemlji, a to je naprosto civilizacijski nedopustivo – kazao je Suljagić.

Rješenje pitanja Srebrenice Suljagić vidi na tri načina. Jedan je da međunarodna zajednica ispoštuje svoju moralnu i pravnu obavezu, i nametne izmjene zakona, što je, smatra, malo vjerovatno.

Drugi način je da političke stranke iz Federacije, ili, preciznije, one stranke koje osim stranaka Platforme ne negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid, blokiraju donošenje budžeta dok ne bude izmijenjen Izborni zakon tako da svim prijeratnim žiteljima Srebrenice, bez obzira na to da li su prijavljeni u Srebrenici ili ne, bude omogućeno glasanje na lokalnim izborima.

– Budžet, čiji je sastavni dio finansiranje lokalnih izbora, mogu zaustaviti SDP i SDA tako što će naložiti svojim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da podršku budžetu uvjetuju izmjenom izbornih pravila za Srebrenicu. Čini mi se, međutim, da je to malo vjerovatno, premda bih pozdravio takav razvoj događaja – kazao je Suljagić.

I posljednja mogućnost je, pojašnjava Suljagić, da građani počnu da se masovno registruju u Srebrenici i 5. oktobra referendumski spriječe da genocid postane ozakonjen i zakonit način pravljenja većine.