Utorak, 28 svibnja, 2024

Sudovi u BiH ruše nelegalnu federalnu vlast!?

Must Read

Nastavak rekonstrukcije vlasti u FBiH ovisi o odluci entitetskog Ustavnog suda o legalnosti ostavke, odnosno smjene ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića. Čekaju se sjednice ustavnih sudova BiH i FBiH koje su sazvane za 24. odnosno 29. kolovoza na kojima će biti donesene odluke koje će odrediti daljnje procese u FBiH.

 

Prema izjavama predstavnika nove parlamentarne većine, piše današnji Večernjak, očekuju se odluke koje će srušiti nelegalnu vlast koja je u FBiH i izabarana protivno volji legalnih predstavnika hrvatskoga naroda koji su osvojili preko 90 posto glasova hrvatskog naroda u BiH. Očekuju se odluke koje će rasplesti krizu u FBiH i pokrenuti nove procese i promjene, a nova parlamentarna većina donositi neophodne zakone.

 

Ako Ustavni sud FBiH ospori Radivojevićevu ostavku, unutar Vlade FBiH postojat će dovoljna većina za kadrovske promjene u ključnim javnim poduzećima. Međutim, proces smjene SDA-ovih ministara ići će teže i to zbog opstrukcija nezakonitog predsjednika FBiH Živka Budimira. Ustavni sud BiH mogao bi već idućeg tjedna donijeti konačan stav o pozivanju bošnjačkih izaslanika na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog planirane smjene dvojice ministara i jednog doministra iz SDA u državnoj vladi.

 

Po sadašnjem scenariju moguće je da budu razriješena sva tri ministra iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću ministara BiH, ali za to nije kriv Dodik nego Lagumdžija, kazao je prije nekoliko dana član Predsjedništva SDAAsim Sarajlić.

 

Od odluka državnog i federalnog Ustavnog suda i rezultata lokalnih izbora umnogome će ovisiti rasplet političke krize i izlazak iz svojevrsne pat-pozicije u kojoj se država nalazi zadnjih nekoliko mjeseci. Međunarodna zajednica je upoznata sa svim previranjima na političkoj sceni i žele brza rješenja jer je pred liderima Mapa puta koju je postavila Europska unija i to je prioritet za ispuniti. Prvi rok je već krajem kolovoza.

 

Hrvatski blok se nikada nije htio miješati u to kakve će koalicije sklapati druga dva naroda, jednako kao što su žestoko reagirali i bili poniženi kada su “drugi” određivali tko će predstavljati Hrvate. Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovno je izjavio kako neće odustati od zahtjeva za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, u čemu očekuje i podršku drugih stranaka iz RS-a.

 

“Na ovom pitanju se ne može praviti kompromis i izlaz je jedino da se raščisti ta situacija na način da se pojača odgovornost za neustavno ponašanje, rekao je Dodik. – FBiH je okov, jer RS napreduje, kazao je Dodik novinarima. Nakon pokretanja inicijative za smjenom Zlatka Lagumdžije i na političkoj sceni u FBiH počela su podrhtavanja.(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -