Published On: Pon, kol 20th, 2012

Sudovi u BiH ruše nelegalnu federalnu vlast!?

Nastavak rekonstrukcije vlasti u FBiH ovisi o odluci entitetskog Ustavnog suda o legalnosti ostavke, odnosno smjene ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića. Čekaju se sjednice ustavnih sudova BiH i FBiH koje su sazvane za 24. odnosno 29. kolovoza na kojima će biti donesene odluke koje će odrediti daljnje procese u FBiH.

 

Prema izjavama predstavnika nove parlamentarne većine, piše današnji Večernjak, očekuju se odluke koje će srušiti nelegalnu vlast koja je u FBiH i izabarana protivno volji legalnih predstavnika hrvatskoga naroda koji su osvojili preko 90 posto glasova hrvatskog naroda u BiH. Očekuju se odluke koje će rasplesti krizu u FBiH i pokrenuti nove procese i promjene, a nova parlamentarna većina donositi neophodne zakone.

 

Ako Ustavni sud FBiH ospori Radivojevićevu ostavku, unutar Vlade FBiH postojat će dovoljna većina za kadrovske promjene u ključnim javnim poduzećima. Međutim, proces smjene SDA-ovih ministara ići će teže i to zbog opstrukcija nezakonitog predsjednika FBiH Živka Budimira. Ustavni sud BiH mogao bi već idućeg tjedna donijeti konačan stav o pozivanju bošnjačkih izaslanika na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog planirane smjene dvojice ministara i jednog doministra iz SDA u državnoj vladi.

 

Po sadašnjem scenariju moguće je da budu razriješena sva tri ministra iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću ministara BiH, ali za to nije kriv Dodik nego Lagumdžija, kazao je prije nekoliko dana član Predsjedništva SDAAsim Sarajlić.

 

Od odluka državnog i federalnog Ustavnog suda i rezultata lokalnih izbora umnogome će ovisiti rasplet političke krize i izlazak iz svojevrsne pat-pozicije u kojoj se država nalazi zadnjih nekoliko mjeseci. Međunarodna zajednica je upoznata sa svim previranjima na političkoj sceni i žele brza rješenja jer je pred liderima Mapa puta koju je postavila Europska unija i to je prioritet za ispuniti. Prvi rok je već krajem kolovoza.

 

Hrvatski blok se nikada nije htio miješati u to kakve će koalicije sklapati druga dva naroda, jednako kao što su žestoko reagirali i bili poniženi kada su “drugi” određivali tko će predstavljati Hrvate. Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovno je izjavio kako neće odustati od zahtjeva za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, u čemu očekuje i podršku drugih stranaka iz RS-a.

 

“Na ovom pitanju se ne može praviti kompromis i izlaz je jedino da se raščisti ta situacija na način da se pojača odgovornost za neustavno ponašanje, rekao je Dodik. – FBiH je okov, jer RS napreduje, kazao je Dodik novinarima. Nakon pokretanja inicijative za smjenom Zlatka Lagumdžije i na političkoj sceni u FBiH počela su podrhtavanja.(Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare