Published On: Pon, kol 20th, 2012

Bošnjačko političko vodstvo kuha bosanski lonac u kome su uništeni odnosi u Federaciji

Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić rekao je Srni da zalaganje lidera SDA Sulejmana Tihića za neku vrstu “bosanskog Daytona” može samo značiti ponovno prebacivanje bošnjačkih unitarističkih frustracija na leđa i položaj srpskog, pa i hrvatskog naroda u BiH.

Vasić je rekao da je najopasnija posljedica takvih ideja nastojanje da Srbi i Srpska budu uvučeni u dobrovoljnu reviziju Daytona.

„Tihiću se može poručiti da bošnjačko političko rukovodstvo od potpisivanja Daytonskog sporazuma kuha bosanski lonac u kome su uništeni odnosi u Federaciji i u kome je skoro izgorjela svaka mogućnost opstanka BiH. Sada se, preko navodnog strateškog dogovora o BiH, sadržaj bošnjačkog lonca nastoji prosuti po cijeloj BiH“, istakao je Vasić.

On je rekao da je ayjtonski sporazum stvorio temelj za idealno moguće funkcioniranje BiH, ali sarajevski politički krug nikada to nije htio prihvatiti i provesti.

„Tihić i svaki sarajevski lider želi račun za to prebaciti na cijelu BiH i na druga dva naroda“, rekao je Vasić.

On je istakao da, kada se riješe odnosi u Federaciji na osnovama u njoj odbačenog Daytonskog sporazuma, BiH će profunkcionisati kao asimetrična konfederativna zemlja.

„Pošto se radi o nemogućoj misiji, Republika Srpska ne treba da gubi vrijeme i energiju na račun svoje dejtonske samostalnosti i daytonskih državnih nadležnosti“, naglasio je Vasić.

Tihić je, na pitanje medija da li treba organizirati neku vrstu domaćeg Daytona gdje bi se političari okupili i rješavali ključna pitanja budućnosti BiH, rekao da je potreban temeljni unutrašnji politički dogovor.

“Dejton bi bio osnov, a na principijelan način bismo riješili pitanje ravnopravnosti naroda na svim nivoima i na cijeloj teritoriji BiH, ali i druga važna pitanja, kao što je funkcionalnost BiH”, rekao je Tihić. (Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare