Subota, 25 svibnja, 2024

Suđenje Jašareviću: Danas saslušanje vještaka za terorizam

Must Read

U nastavku suđenja Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. listopada 2011. godine, danas bi pred Sudom BiH trebao biti saslušan vještak za terorizam Vlado Azinović.
Azinović bi na ročištu trebao dostaviti svoj nalaz o terorističkom napadu na američku Ambasadu, koji je ranije zatražilo Tužilaštvo BiH.

Suđenje počinje u 9.00 sati u zgradi Suda BiH.

Na prošlom ročištu 29. listopada svjedočio je otac trećeoptuženog Muniba Ahmetspahića, Džemil Ahmetspahić, koji je rekao da njegov sin nikada nije pokazivao agresivnost, niti je spominjao da se družio s prvooptuženim Mevlida Jašarevićem.

Otac trećeoptuženog govorio je tada o okolnostima boravka njegovog sina u Maoči, o razlozima zbog kojih je tamo išao, s kim se družio i što je radio.

Vehabija Mevlid Jašarević izvršio je teroristički napad na američku Ambasadu 28. listopada 2011. godine, a osim njega, kao članovi terorističke grupe, optuženi su i Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. lipnja.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tijekom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Veleposlanstva. Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na vanjskom osiguranju američke Ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. travnja podiglo Tužiteljstvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali iznude ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje kaznenog djela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -