Utorak, 18 lipnja, 2024

SUD JE SUD: ‘Babo’ može u politiku

Must Read

Predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković izjavio je danas da Fikret Abdić, koji se nalazi na uvjetnom otpustu nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zbog ratnih zločina, nema zapreke za političko djelovanje i time odbacio prigovor Udruženja logoraša Velike Kladuše da Abdić na to nema pravo.

Udruženje logoraša smatra da svojim dolaskom i promoviranjem svojih političkih stavova u Velikoj Kladuši ponovno stvara raskol među građanima. Tvrde da Abdić pod krinkom posjeta rodbini u Velikoj Kladuši redovno drži predizborne skupove, a da to budući da je pod uvjetnom kaznom za ratni zločin, nema pravo. Zbog toga su od karlovačkog Županijskog suda zatražili i dobili presliku Rješenja o uvjetnom otpustu.

Na pitanje krši li Abdić uvjete uvjetnog puštanja na slobodu ako politički djeluje ili putuje u Veliku Kladušu, Perković je Hini odgovorio: “U Rješenju o uvjetnom otpustu jasno piše da uvjetno otpušten zatvorenik mora od suca izvršenja kazne zatražiti i dobiti svako eventualno mijenjanje prebivališta ili boravišta. To znači da Fikret Abdić nema zapreke za političko i bilo koje drugo zakonito djelovanje”.

Rješenjem se također precizira da uvjetni otpust traje do 7. lipnja 2016. godine – do isteka vremena za koje je kazna izrečena.

I sudac Ante Ujević smatra načelno da je osoba čiji je jedini uvjet za uvjetnu slobodu javljanje promjena boravišta i prebivališta slobodna osoba. “To znači da može putovati, politički djelovati, jer nije u kućnom zatvoru, nego na uvjetnoj slobodi”, rekao je Ujević za Hinu.

Sudac Perković kazao je da članovi udruge logoraša i pojedinačno i kao skupina ili udruga, imaju opravdani interes za uvid u uvjete uvjetnog otpusta radi ostvarivanja svojih prava ili interesa, kao oštećene stranke. “Sa strane suda nije bilo zapreke da udovoljimo njihovu pismenom zahtjevu, bez obzira koje su njihove daljnje namjere”, kazao je Perković.

Fikret Abdić na Županijskom sudu u Karlovcu je 2002. osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u velikokladuškom kraju 1993. i 1994. godine, što je Vrhovni sud 2004. potvrdio, no na žalbu u trećem stupnju kazna je pravomoćno 2005. na Vrhovnom sudu preinačena na 15 godina. Fikret Abdić je u ožujku pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odslužio dvije trećine presuđene kazne.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -