Subota, 22 lipnja, 2024

Predstavnici Hrvata na čelu zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, u F BiH ih nema nigdje

Must Read

Nakon što su predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990 Dragan Čović i Božo Ljubić, po načelu rotacije preuzeli predsjedavanje Domom naroda i Zastupničkim domom Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici stranaka koje predstavljaju većinsku političku volju bh Hrvata sada se nalaze na čelu zakonodavne, ali i izvršne vlasti BiH. Naime, uz Čovića i Ljubića na čelu bh parlamenta, na čelu Vijeća ministara je kandidat koalicije dva HDZ-a Vjekoslav Bevanda.

Na žalost hrvatska pozicija u kolektivnom šefu države i dalje je uzurpirana. Zauzima je Željko Komšić koji je po nacionalnosti Hrvat, ali je izabran glasovima Bošnjaka.

U Federaciji BiH, pak, iako su dva HDZ-a, sada dio nove parlamentarne većine na čelu Federacije i u Vladi F BiH, kao i u javnim poduzećima, agencijama i ustanovama sjede kandidati stranaka, koje imaju minornu podršku hrvatskih birača.

Podsjetimo, predsjednik F BiH Živko Budimir, osim što nije izraz većinske biračke volje svojih sunarodnjaka, na tu je dužnost izabran nezakonito u ožujku prošle godine, kako je to utvrdilo Središnje izborno povjerenstvo, jedino nadležno tijelo za ocijenu zakonitosti neposrednih i posrednih izbora. O toj odluci SIP-a pravosnažno se trebao očitovati Sud BiH ( a ne Ustavni sud, kako se to često u medijima navodi) ali je OHR suspendirao odluku SIP-a, pa se Sud BiH nije imao o čemu očitovati.

I u Vladi F BiH hrvatske pozicije uzurpirali su kandidatri HSP, Boljitka i SDP koji predstavljaju tek nešto više od 10 posto hrvatskih birača izašlih na izbore. Kandidati ovih stranaka, također su imenoivani i u upravljačka tijela javnih poduzeća, ustanova i agencija. ( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -