SUD BIH Sutra izjašnjenje o krivnji u predmetu Stipe Prlić i drugi

Izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Stipe Prlić i drugi, zakazano je za sutra, najavljeno je iz Suda BiH.

Sud BiH potvrdio je 21. svibnja 2015. godine optužnicu koja optužene Prlića i Zorana Bakulu tereti da su počinili kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti i kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi, a optuženog Nevena Kulenovića da je počinio kazneno djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici se navodi da su optuženi Prlić, kao direktor – predsjednik Uprave i Bakula, kao član Uprave Javnog poduzeća (JP) Hrvatske telekomunikacije d.o.o. Mostar, u okviru postupka javne nabavke za izradu “Integrirane strategije planiranja i zakupa medija prema ciljnim skupinama JP HT d.o.o. Mostara, planiranje i zakup medija prema ciljnim skupinama JP HT d.o.o. Mostara te planiranje i zakup medija u BiH”, izvršili izbor najpovoljnijeg ponuđača tako što su kao najpovoljnijeg ponuđača izabrali pravno lice SV-RSA d.o.o. Sarajevo u vlasništvu optuežnog Kulenovića.

To su uradili iako je navedeno pravno lice po preporuci komisije za javne nabavke bile trećepozicionirano, postupajući tako suprotno odredbi Zakonu o javnim nabavkama BiH i Uputstvu o primjeni Zakona o javnim nabavkama BiH, za koja postupanja im je optuženi Kulenović, kao vlasnik i zamjenik direktora pravnog lica SV-RSA d.o.o. Sarajevo, dao dar koji su prethodno dogovorili, i to sukcesivnim isplatama na račun Bakule u iznosu od 386.256,86 KM i na račun Prlića u iznosu od 331.513,18 KM.

Taj dar su optuženi Bakula i Prlić primili na način da im je isplaćen sa računa pravnog lica “3 Media Limited” registriranog na Gibraltaru, u kome je punomoćnik sa općom i generalnom ovlasti optuženi Kulenović.

more recommended stories