SUD BIH Podignuta optužnica protiv ratnika Islamske države iz BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Fikret Hadžić, Enver Lilić, Ibro Delić, Samir Hadžalić i Mehmed Tutmić terete za kazneno djelo – organiziranje terorističke grupe.

Pored toga, optuženi Fatih Hasanović se tereti za neovlaštenu proizvodnju ili promet oružja ili eksplozivnih materija (KZ RS), a Mirza Kapić za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija (KZ FBiH), dok se Adem Karamuja tereti za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija (KZ FBiH), a optuženi Ibro Delić za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija(KZ FBiH).

U optužnici se navodi da su u drugoj polovini 2013. i 2014. godine, kao pripadnici tzv. selefijske zajednice u BiH organizirane na području BiH, izvan službenih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova i mjesta na području BiH prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama ISIL-a koji djeluje na području Sirije i Iraka.

U priopćenju Suda BiH se navodi kako su s područja Republike Turske ilegalno prelazili na teritorij Sirije te sudjelovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani snaga ISIL-a, priopćeno je iz Suda BiH.