Sud BiH osudio 11 Bošnjaka zbog ratovanja u Sriji


Sud BiH osudio je sedmoricu Bošnjaka na ukupno 11 godina i dva mjeseca zatvora zbog ratovanja u Siriji na strani ISIL-a.
Enes Mešić osuđen je na tri godine zatvora, Adem Karamujo na dvije, Mirza Kapić na godinu i po, Jasmin Jašarević i Salko Imamović na po godinu i četiri mjeseca dok su Ibro Delić i Samir Hadžalič osuđeni na po godinu zatvora za priključivanje ISIL-u na teritoriju Sirije.
Mirsad Strika, predsjedavajući Sudskog vijeća kazao je kako je Tužiteljstvo BiH izvan sumnje dokazalo kako su se optuženi tijekom 2013. i 2014. godine priključili jedinicama koje UN smatra terorističkim.
„Sud BiH je zaključio kako su optuženi napustili BiH i prešli ilegalno granicu Turske i Sirije i priključili se tamošnjim organizacijama. Vijeće je to zaključilo na osnovnu izjava koje su optuženi kao osumnjičeni dali  tijekom istrage a u kojima su opisali kako im je namjera bila boriti se protiv režima Al Asada“, rekao je Strika.
Prema prvostupanjskoj presudi, Kapić i Delić proglašeni su krivim i za nezakonito držanje oružja dok je Karamuju oslobođen krivice jer je imao dozvolu za posjedovanje oružuja.
Sud BiH Kapića je osudio na pet mjeseci zatvorske kazne za nedozvoljeno držanje oružja i izrekao mu kaznu od jedne godine i deset mjeseci a Delića na godinu dana zatvora i izrekao mu jedinstvenu kaznu od godine i 11 mjeseci.
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.
Dnevnik.ba