Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Stvorene biljke iz filma Avatar, koje će zamijeniti kućno i ulično osvjetljenje

Must Read

Američki tim istraživača na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT) uspio je transformirati biljke da svijetle noću.

Mogu li biljke sutra osvijetliti naše kuće, urede, pa čak i naše ulice? To je u svakom slučaju smjer kojim korača tim istraživača iz poznatog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) iz Bostona u Sjedinjenim Američkim Državama. Doista, nedavno je ovaj tim predstavio projekt stvaranja biljaka sposobnih da nas osvjetljuju.

Uključivanjem specifičnih nanočestica u lišće biljke grbaštice, biljka je emitirala slabo svjetlo gotovo četiri sata. Znanstvenici vjeruju da će s dodatnom optimizacijom, takve biljke jednog dana biti dovoljno svijetle da bi osvijetlili radni prostor. “Ideja je napraviti “autonomno postrojenje” koje radi kao stolna svjetiljka, ali koja ne mora biti uključena u struju. Svjetlost u cijelosti osigurava metabolizam same biljke”, kaže Michael Strano, profesor na MIT-u.

Tehnologija se također može koristiti za osiguravanje niske intenzivne unutarnje rasvjete ili za pretvaranje stabala u samostalno osvjetljenje na cestama, tvrde istraživači. Rasvjeta, koja čini oko 20% globalne potrošnje energije, čini se logičnim ciljem ove tehnologije. “Biljke se mogu same popravljati, imaju vlastitu energiju i već su prilagođene vanjskom okolišu. Mislimo da je došlo vrijeme da se ova ideja konačno realizira”, završava Michael Strano.

Da bi stvorio biljke koje sjaje, MIT tim je iskoristio “luciferazu”, enzim koji daje krijesnicama (svicima) njihov sjaj. Druga molekula nazvana “koenzimom A” pomaže procesu uklanjanja reakcijskog nusprodukta koji može inhibirati aktivnost luciferaze.

Na početku projekta, istraživači su stvarali biljke koje su mogle zasjati samo 45 minuta. Nakon daljnjih napora, oni su sada dosegli do gotovo 4 sata luminescencije. Svjetlost koju je stvorila biljka visine 10 cm, dala je tisućiti dio potrebne svjetlosti za čitanje. Međutim, istraživači kažu da mogu povećati intenzitet i trajanje emitirane svjetlosti. Kako stvari stoje, uskoro ćemo imati svijet sličan u filmu Avatar, a u kojem će naše okruženje biti osvijetljeno biljkama aktiviranim samo noću.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -