“Lovci na ISIL” i “misteriozna bojna Turan” se pripremaju za čišćenje Idliba

Prema sirijskim izvorima se elitna jedinica 5. Legije sirijske vojske, “Lovci na ISIL”, priprema za sudjelovanje u operacijama na jugu Idliba. Tamo će se boriti protiv terorista koalicije Hayat Tahrir Al-Sham i dijelova terorista takozvane “Islamske države” u maloj enklavi sjeveroistočno od Hame.

Prema do provladinim izvorima, “Lovci na ISIL” šalju neke od svojih jedinica iz provincija Deir Ez-Zor i Homsa sjeverno od Hame. Prema izvješćima, ova elitna skupina je uz pomoć ruskih savjetnika počela stvarati nove jedinice na sjeveru Hame.

Trenutno je smještena u većinski kršćanskom gradu Shuqaylabiya, 40 kilometara sjeverozapadno od administrativnog središta pokrajine Hama, gdje se odnedavno provodi obuka novih boraca uz sudjelovanje “Lovaca na ISIL”.

Pretpostavlja se da će jedinica očistiti malu enklavu preostalog kalifata, područje oko 70 kilometara istočno od mjesta okupljanja, ali i da će sudjelovati u borbama protiv Al-Nusra fronta u Idlibu u najavljenoj ofenzivi na zračnu luku Abu Duhur.

Zastava - Lovci na ISIL

Zastava – Lovci na ISIL

Neki vojni stručnjaci vjeruju da je ova jedinica usko povezana s ruskom privatnom vojnom skupinom, bojne “Turan“.

Novinar Ilker Akgüngör piše kako su bojnu “Turan”, koja se bori u Siriji, čine predstavnici turkmenskih naroda iz Središnje Azije.

Prema snimkama objavljenim na internetu, “Lovci na ISIL” su visoko obučeni borci i učinkovito su provodili kampanje čišćenja raznih područja.

Bojna “Turan”, koju čine posebno obučeni vojnici, poslani od Rusije do Sirije, a viđeni su u Deir Ez-Zoru, području Aqayribata i mjestima gdje su djelovali “Lovci na ISIL”.

O bojni “Turan” se malo zna, a čak je ruski mediji nazivaju “misterioznom”. Najvećim dijelom se sastoji od Kazaka, naroda Jakutije, Kirgiza, Uzbekistanaca, Tadžika, Azera i Turkmena.

Plaćenička bojna je poslana u Siriju u borbu protiv ISIL-a i služi se nekonvencionalnim metodama vođenja vojnih operacija.

Ilker Akgüngör piše da su u redovima bojne “Turan” i bivši pripadnici ruskih specijalnih snaga, a procjenjuje se da broji od 800 do 1200 ljudi. Osim toga, bojna se nadopunjuje bivšim vojnicima posebno obučenima za metode vođenja gerilskog rata, a obuka im traje osam mjeseci.

Zanimljivo je da je bojna “Turan”, kako tvrdi Akgüngör, uglavnom sastavljena od vojnima muslimanske vjeroispovijesti, a prosječno su stari od 30 do 50 godina. Prema objavama na društvenim mrežama su ostvarili važne pobjede u ratu protiv terorista Islamske države.

Ruski mediji su primijetili veliki doprinos ove postrojbe u uspješnoj borbi protiv terorista, a reportažu o njima je prenijela i ruska vojna televizija “Zvijezda”, iako se u reportaži o bojni i njenom djelovanju često koristila riječju “navodno”, čime kao da se ograđuje od navedenog. No, kako je televizija “Zvijezda” vojni medij, sama činjenica da je izvijestila o aktivnostima ove skupine neizravno potvrđuje njeno postojanje.

U početku je u Hamu trebalo doći 400 boraca, ali je kasnije viđena u Homsu, Palmiri i drugim područjima Sirije, gdje se borila na strani vladinih snaga.

Navodi se da skupina ne koristi samo rusko oružje, već i oružje zemalja NATO pakta i među borcima su primijećene američke puške M-4 i M-16.

Oporbeni ruski mediji pišu o neprihvatljivosti metoda ratovanja bojne “Turan” i da se postrojba po ničemu ne razlikuje od terorista “Islamske države”, kojoj su u dobro isplaniranim i provedenim operacijama nanijeli velike udarce.

Idol im je Tamerlan

Ilker Akgüngör piše kako na se na obilježjima ove skupine  može se vidjeti natpis “Turan”, ruka u kojoj je puška i tri točke. Iznad slike puške je izreka “Snaga je u pravdi“, koja se pripisuje Tamerlanu, a tri točke bi trebale bi simbolizirati zastavu Timuridskog Carstva koje je postojalo od 1370. do 1507. godine.

Vojnik bojne Turam / Simbol Tamerlan – oznake koje dokazuju pretpostavke

Vojnik - oznake koje dokazuju pretpostavke - Turam

FOTO – Vojnik bojne Turan čuva teroriste

Lovci na ISIS

Lovci na ISIL

Trenutno bojna “Turan” broji 1200 ljudi, a društvene mreže se često naglašava povezanost bojne s Lovcima na ISIL. Ruski list Moskovski Komsomolec je razgovarao s bivšim borcima i napisao kako su za borbe u Siriji mjesečno primali 150 tisuća rubalja, što je oko 2600 dolara. Plaća zapovjednika je četiri tisuće dolara mjesečno.

No, bojna “Turan”, bez obzira na optužbe ruskih oporbenih medija, razlikuje se od jedne od najvećih privatnih vojnih tvrtki svijeta, američkog “Blackwatera“, koji dobiva poslove od State Departmenta, Pentagona, CIA-e vrijedne nekoliko stotina milijuna dolara, ne samo po visini plaća, nego i po poslu kojeg obavlja.

“Blackwater” je pružao podršku operacijama američke vojske prvenstveno u Afganistanu i Iraku. Osnovan je 1997. godine i zapošljava tisuće plaćenika. Od 2006. godine također pruža zaštitarske usluge američkim diplomatima, a zbog zločina u Iraku i optužbi za mučenja, zlostavljanja, ubijanja je navodno raspuštena, iako je samo promijenila ime u “Academi“.

Sudeći po šturim informacijama koje na internetu objavljuju bojna “Turan” i “Lovci na ISIL”, među kojima su u prvi plan uglavnom ističu sirijski borci, riječ je o dvije skupine koje imaju visoku razinu koordinacije na bojnom polju. Potvrdi li se informacija da se u blizini Hame stvara jedinica za čišćenje terorista u tom području, vijest o predstojećoj kampanji za oslobođenje Abu Duhura i obližnje zračne baze je gotovo sigurno sljedeći korak sirijske vojske i saveznika.

more recommended stories